Startsida - Nyheter

13 kvinnor dog i samband med sterilisering

80 kvinnor opererades inom loppet av fem timmar, enligt India Today. Detta trots att det finns regler som slår fast att ingen enskild läkare får operera fler än 30 kvinnor om dagen. Steriliseringsprogrammet ingår i statens familjeplaneringsprogram, där kvinnor som frivilligt genomgår steriliseringsoperation, belönas med 1 400 rupier, motsvarande 170 kronor. Programmet riktar sig till fattiga kvinnor som är i behov av belöningen.

Den nu häktade kirurgen, Doktor R K Gupta, säger till Reuters att han utsetts till syndabock så att hälsomyndigheterna ska komma undan. R K Gupta är känd att vara en erfaren kirurg. Han hävdar själv att dödsfallen beror på eftervården. Med detta menar han Indien-producerade antibiotikakurer och värktabletter, samt bandagen som kvinnorna använde.

Myndigheterna i Indien undersöker orsakerna bakom komplikationerna som ledde till kvinnornas död. De flesta av offren var unga kvinnor med många barn som inte vill föda fler gånger.

Doktor S K Mandal, chef för kliniken i Bilaspur, säger till Reuters att kirurgen var under press att genomföra en steriliseringsdrive, organiserad av delstatsregeringen och hälsomyndigheten i distriktet. Målet är att uppnå 220 000 steriliseringsoperationer detta år i Bilaspur.

Cirka 4,6 miljoner kvinnor har steriliserats under 2011 och 2012 i Indien enligt officiella siffror. Medan 37 procent av landets kvinnor har genomgått steriliseringsoperationen väljer enbart en procent av männen att sterilisera sig, även om belöningen är större än den som kvinnor får, berättar Sona Sharma, från organisationen Population Foundation of India, enligt Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV