Missnöjet över det bristande genusperspektivet växer på Malmö högskola. ”...manliga föreläsare drar sexistiska skämt...” och ”läraren kallade mig ’lilla gumman’...” är bara något av vad som framkommit i en nyligen genomförd enkät på högskolan. – Rektorn utgår från att all undervisning genomsyras av ett genustänk. Men så är det verkligen inte och det kan vi visa genom den här enkäten, säger Camilla Bergvall i Malmö högskolas feministiska förening som står bakom undersökningen.
Stefan Bengtsson tillträdde som rektor vid Malmö högskola under 2011. Två år senare valde han inom ramen för ett sparkrav att skära ner på undervisningen, framför allt inom humaniora.
Genusvetenskapen fick känna av den största nedskärningen.
– Grundkursen finns kvar men ingen har längre en möjlighet att bedriva högre studier för en examen inom genusvetenskap, säger Camilla Bergvall och menar att det inte har gjort genusklimatet bättre.
Redan vid beskedet om nedläggning bildades högskolans feministiska förening som en protest mot att genusfrågor inte längre togs på allvar – och kritiken har sedan dess inte blivit mildare. Tvärtom. Föreningen har fått åtskilliga bevis och vittnesmål om att elever på högskolan i Malmö upplever ett ojämställt klimat.
Därför bestämde man sig för att genomföra en enkät som alla vid högskolan hade möjlighet att vara med i. 48 personer har delgivit sina erfarenheter och synpunkter på Malmö högskolas nivå när det gäller att behandla män och kvinnor jämställt.
Resultatet talar ett tydligt språk – problemen är stora. Lärare visar männen mer respekt än kvinnorna.
I stället för att vända sig direkt till rektorn och övriga högskoleledningen valde den feministiska föreningen att gå ut med enkätsvaren i media.
– Vi tror oss veta att rektorn skulle tysta ner det hela. På det här sättet vill vi att rapporten ska väcka högskolans ledning, något måste göras, det är rektorns ansvar, säger Camilla Bergvall.
Nu förväntas rektor Stefan Bengtsson ta tag i problematiken, eventuellt för att sanktionera en större undersökning.
Även om enkäten inte lagts på Stefan Bengtssons bord är han väl medveten om resultatet och säger sig ta det på stort allvar.
– Har studenterna på något sätt utsatts för sexism eller trakasserier är det fullkomligt oacceptabelt och ska naturligtvis anmälas, säger han.
Till en del skyller Stefan Bengtsson det dåliga genusperspektivet på statens sparkrav som kom 2013. Men framför allt inser han att problematiken finns och måste åtgärdas.
– Jag har varit medveten om det dåliga genustänkandet ett bra tag och det har bland annat lett till att jag i fjol bildade ett genusvetenskapligt kollegium som arbetar med frågan.
– Vi måste jobba neråt i lärarledet, det är helt klart. Om anställda beter sig felaktigt måste vi ingripa och beivra både en sexistisk jargong och trakasserier, säger Stefan Bengtsson.
Vi når rektorn för Malmö högskola när han är i Stockholm.
– Jag kommer genast när jag kommer hem att titta igenom rapporten. Det är utmärkt att studenterna tagit initiativ och vill lyfta fram den här kritiken. Något av det första jag ska göra är att ta upp frågorna med samtliga dekaner, säger Stefan Bengtsson.