Startsida - Nyheter

Bryter stereotyp bild av vilka som utsätts för våldtäkt

I ett hörn vid ingången till Fryshuset pryds väggarna av fem historier om att vara utsatt för sexuellt våld. Historierna skildras med tre fotografier av fem tjejer. En av bilderna speglar vardagen, den andra känslorna i samband med övergreppet och slutligen lycka.

Emma Blomdahl och Julia Östfeldt vill krossa den stereotypa bilden av tjejer som utsatts för våldtäkt, bland annat myten om att det bara är vissa typer av tjejer som kan våldtas. Tanken med föreningen Tillsammans väcktes när de träffades förra året i en terapigrupp för kvinnor som utsatts för sexuellt våld.

– Första gången jag klev in gruppterapin kände jag att här ska jag inte vara. Alla tjejerna som kommer hit kommer att vara trasiga och här passar jag inte in. Vi pratade om det i gruppen och alla kände likadant. Då väcktes tanken och diskussionen om varför vi inte skulle passa in. Bilden om vem som blir våldtagen är ofta kopplad till en överfallsvåldtäkt, säger Julia Östfeldt.

Varje år sker minst 36 000 våldtäkter i Sverige, det vill säga 100 våldtäkter varje dag. Brottsförebyggande rådet menar att siffrorna är i underkant och att mörkertalet är stort. Av de 6 000 anmälningar om våldtäkter som görs leder inte ens 200 till en fällande dom.


Julia Östfeldt och Emma Blomdahl


– När vi jobbade med utställningen ville vi inte att det här skulle ta slut. För behovet är så stort att krossa de här myterna och sprida den verkliga kunskapen. Vi sitter i en feministisk bubbla och predikar för de som redan är frälsta. För många ungdomar är en våldtäkt inte en våldtäkt om det inte sker med våld, säger Emma Blomdahl.

Responsen som de fått på föreningen Tillsammans och utställningen har varit positiv, många tycker de är modiga och framförallt att det är viktigt att visa en nyanserad bild.

– Vi får väldigt många meil till föreningen från andra tjejer som vill berätta om sina historier för oss. Det handlar om att kunna dela med sig av sina erfarenheter och hjälpa till med bearbetningsprocessen, att lägga över skammen på gärningsmännen så man inte ensam bär på alla känslor, säger Julia Östfeldt.

Föreningen Tillsammans vill finnas som stöd till andra tjejer och framför allt för de som inte vill prata med någon annan, eller inte har någon att prata med.

– När de läser andras berättelser så kan de känna igen sig och förstå att en själv inte har gjort något fel, och känna igen att det är ett brott. Vi vill visa att våldtäkter kan ske vem som helst och när som helst, gärningsmannen kan vara vem som helst, säger Emma Blomdahl.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV