Prenumerera

Logga in

#TDoR: RFSL reste krav på nationell samordnare mot våld på transpersoner

Under torsdagen, 20 november, uppmärksammade transaktivister och allierade Transgender Day of Remembrance, TDoR i flera delar av världen och i flera städer i Sverige. Dagen tillkom till minne av den afroamerikanska transkvinnan Rita Hester, som mördades den 20 november 1998. TDoR är både en dag för att minnas men är också ett tillfälle att uppmärksamma att våld, hot, hat och diskriminering av transpersoner fortfarande pågår och uppmana till handling.

RFSL och RFSL Ungdom lyfte under TDoR bristen på sammanhållen strategi för det våld som drabbar transpersoner. De konstaterar i ett pressmeddelande att hatbrotten inte ingått inte i den strategi mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld som den förra regeringen tog fram, och att den Nationella samordnaren mot våld i nära relationer, Carin Götblad
i sin utredning som handlade om att samordna samhällets resurser mot våld i nära relationer helt uteslutit gruppen hbtq-personer. RFSL och RFSL Ungdom beskriver detta som både allvarligt och anmärkningsvärt då gruppen hbtq-personer är mycket utsatt.

De skriver konstaterar vidare att arbete för att samordna arbetet mot hatbrotten som just nu pågår inom Rikspolisstyrelsen är ambitiöst men att resultatet av detta beror som så mycket annat på bland annat resurstilldelning, ansvarstagande och kompetenshöjning. De lyfter bland annat att det finns flera exempel på bristande kompetens inom polisen och rättsväsendet när det gäller hatbrott och utsattheten för transfobi och konstaterar att det även finns exempel på hur dessa aktörer själva agerat transfobiskt mot transpersoner som velat anmäla brott eller varit målsägande i rättegångar.

I samband med årets Stockholm Pride tillsattes äntligen en utredning som ska se över hur transpersoner skulle kunna inkluderas i hetslagstiftningen och hur straffskärpningsregeln ska göras tydligare så att det explicit framgår att denna ska tillämpas också vid hatbrott mot transpersoner. RFSL och RFSL Ungdom skriver att detta är glädjande framsteg, men långt ifrån tillräckligt och lyfter följande krav:

  • En nationell strategi mot hatbrotten, som har tydligt avsatta resurser för att i realiteten kunna arbeta med frågan.

  • Att våldet i nära relationer och det hedersrelaterade våldet mot transpersoner tas på allvar. En kompletterande utredning till den Nationella samordnarens måste tas fram, för att säkerställa att våldet mot transpersoner och övriga i hbtq-gruppen inte faller mellan stolarna.

  • En långsiktig plan för finansieringen av RFSL:s brottsofferjour, den enda brottsofferjour som är specialiserad på våld mot transpersoner och övriga hbtq-personer. I dag, i slutet av november, är finansieringen inför nästa år oklar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV