Prenumerera

Logga in

FN på väg att enas om totalförbud mot barnäktenskap

Ett slut på barnäktenskap, ursäkter och kulturella förklaringar. Det är budskapet från FN:s kommitté för mänskliga rättigheter som i fredags godkände en historisk resolution. Resolutionen kommer att läggas fram inför FN:s generalförsamling i december.

Representanter från 118 medlemsländer i FN:s Kommitté för mänskliga rättigheter stödde resolutionen, däribland Mali, Etiopien, och Centralafrikanska Republiken, vilka är bland de tio länder i världen med högst antal barnäktenskap. Även Iran och Sudan stödde resolutionen medan de reserverade sig mot en paragraf som uppmanar stater att säkerställa flickors rätt att bestämma över sina kroppar och barnafödande samt rätten till preventivmedel. Enligt officiell statistik utgör barnäktenskap cirka 5 procent av alla äktenskap i Iran.

Enligt FN:s statistik finns det 700 miljoner kvinnor i världen som giftes bort innan de fyllde 18. Barnäktenskap är mest förekommande i sydasiatiska och afrikanska länder, många av de de allra fattigaste länderna i världen. Nigeria har det största antal barnäktenskap – 77 procent av alla kvinnor mellan 20 och 49 år hade gifts bort innan de hade fyllt 18.

Bangladesh är det land som har flest barnäktenskap när det gäller barn under 15 år, och Indien ensamt har 15 procent av alla barnäktenskap i världen.

Barnäktenskap ligger bland annat bakom att ett ökat antal minderåriga flickor dör vid tidiga havandeskap eller i svåra förlossningar eller drabbas av spädbarnsdöd.

Totalt förbud

Resolutionen rekommenderar totalt förbud mot barnäktenskap som drabbar 15 miljoner flickor varje år. Stater ska se till att lämpliga lagar stiftas och implementeras för att barnäktenskap kriminaliseras, enligt resolutionen.

Initiativtagarna till resolutionen är representanten från Zimbabwe Christine Kalamwina som tillsammans med Kanada arbetade igenom ett förslag till Kommittén för mänskliga rättigheterna.

Resolutionen kommer att läggas fram inför FN:s generalförsamling i december. Även om resolutionerna inte är lagligt bindande används de ofta som politiska påtryckningar och kan också användas av frivilligorganisationer som arbetar mot barnäktenskap.

Girls Not Brides, den globala organisationen som arbetar mot barnäktenskap välkomnade FN-resolutionen och kallade den historisk.

Omkring 41 000 minderåriga flickor gifts bort varje dag i världen. Om antalet barnäktenskap i världen inte minskas i tid, tvingas 1,2 miljarder flickor in i tidiga äktenskap år 2050. Detta motsvarar hela Indiens invånarantal, skriver Girls Not Brides i ett uttalande.

Resolutionen bekräftar ett antal grundläggande orsaker till och konsekvenser av barnäktenskap. Dessutom fastställer den att barnäktenskap bryter mot flickors och kvinnors mänskliga rättigheter, och att det är ett hot mot deras rätt till hälsa, utbildning, ekonomiska och sociala status i samhället. Barnäktenskap är förknippat med djupt rotade könsskillnader, normer och stereotyper och inte minst är det i sig ett hinder för utveckling, eftersom det bidrar att bidra till att vidmakthålla fattigdomens onda cirkeln, enligt Girls Not Brides.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV