Startsida - Nyheter

Ghonche Ghavami släppt mot borgen

Mot en borgen motsvarande cirka 230 000 kronor fick Ghonche Ghavami lämna Evin-fängelset i väntan på den slutgiltiga domen efter överklagan. Hennes mor sade att de besökte fängelset för att ansöka om permission på grund av sjukdom eftersom hennes dotter är svårt sjuk och behöver vård. Men i stället fick hon hämta hem sin dotter mot borgen, utan vidare förklaring.

Ghonche Ghavami har suttit fängslad sedan den 30 juni i år. Hon dömdes till ett års fängelse samt två års utreseförbud för ”regimkritisk propaganda”. Domen som dröjde flera veckor efter rättegången, lämnades till slut till Ghavamis advokat lördagen den 22 november. Enligt domen är Ghavami inte längre anklagad för spioneri och oppositionell verksamhet, i kontrast till ett tidigare uttalande från Teherans åklagarmyndighet som påstod att hon bland annat hade deltagit i oppositionella demonstrationer utomlands.


Oklart varför

Det är oklart varför Ghonche Ghavami plötsligt släppts fri trots det hotfulla uttalandet från åklagarmyndigheten, ett par dagar innan frisläppandet, samt det drev i regimtrogna tidningar som hetsat mot Ghavami. Iranier spekulerar i sociala medier om detta har någonting med påtryckningarna från Storbritannien under de pågående intensiva förhandlingarna kring Irans kärnteknikprogram i Wien, Österrike, att göra.

Förhandlingarna har återigen misslyckats med att resultera i konkreta resultat. Tidsfristen förlängs nu till den sista juni 2015, uppgav Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond på måndagen. Iranska handlare har sagt att de behöver ytterligare tid för att ta itu med ”den långa kravlistan” som ställs på Iran i avtalet. Förhandlingarna har i princip pågått i tolv år.

Ghonche Ghavami greps utanför Azadi-stadion i Teheran i somras. Hon släpptes samma dag men greps senare igen när hon besökte polisen för att hämta sin beslagtagna mobiltelefon. Hon greps för att hon tillsammans med andra unga kvinnor ville gå in på Azadi-stadion och se en volleybollmatch mellan Iran och Italien, trots förbud.

I oktober, efter 108 dagars häktning och 14 dagars hungerstrejk, togs Ghonche Ghavami från Evin-fängelset till en rättegångssal i Teheran. Rättegången hölls bakom stängda dörrar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV