Startsida - Nyheter

Rättssäkerheten hotad av mansdominans

Svenska advokatbyråer domineras på ledande positioner av män. Detta trots att kvinnor sedan länge utgör en majoritet inom juristkåren.

Det framgår av ett pressmeddelande från stiftelsen Allbright, som för första gången kartlägger en särskild yrkeskår. Undersökningen omfattar jurister på såväl domstolar som universitet och advokatbyråer. Slutsatsen blir att kvinnor arbetar medan män gör karriär i juridikens värld.

– Svenska rättssamhället leds av en liten, snäv grupp äldre herrar som tolkar lagen på sitt eget sätt, detta riskerar att leda till ett samhälle med bristfällig juridik som inte är i takt med tiden, säger stiftelsens vd Amanda Lundeteg.

I rapporten vittnar framträdande jurister, professorer, delägare och sakkunniga om konservativa tankesätt och en enormt krävande arbetskultur som metodiskt stöter bort kvinnor. Den kultur som träder fram sammanfattas i pressmeddelandet så här:

”De svenska advokatbyråerna och den juridiska akademin är i dag två skräckkabinett där vithåriga herrar högaktningsfullt struntar i att befordra kvinnor. Ointresset är kompakt. Istället hotas rättssäkerheten i vårt moderna civilsamhälle och näringsliv.”

– Advokatbyråerna går systematiskt miste om kompetens när de inte befordrar kvinnor. Kvinnor har dominerat juristbildningen de senaste 20 åren men trots detta är endast 14 procent av advokatbyråernas delägare kvinnor, konstaterar Lundeteg.

Rapporten undersöker även studenternas attityder och framtida karriärförväntningar. Studenternas syn på arbetsmarknaden är pessimistisk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV