Startsida - Nyheter

Globalt perspektiv när ministrar diskuterade våld mot kvinnor

För att uppmärksamma den internationella dagen mot våld mot kvinnor, ordnade UN Women i Sverige ett välbesökt seminarium i riksdagen den 25 november. Styrelseledamoten Maj Britt Theorin ledde samtalet där justitieminister Morgan Johansson, jämställdhetsminister Åsa Regnér samt Monica Burman, universitetslektor och forskare i den rättsliga hanteringen av mäns våld mot kvinnor, deltog.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér, som tidigare var chef för UN Women i Bolivia, lyfte upp det globala perspektivet när det gäller våldet mot kvinnor och flickor. I enlighet med UN Womens nya direktiv, pekade Regnér på vikten av att män engagerar sig mer och deltar i kampen mot sexualiserat våld och i jämställdhetsarbetet. Dessutom nämnde Regnér, i egenskap av barnminister, barnkonventionen som i år fyller 25 år. Sverige har nu inlett arbetet med att göra FN:s barnkonvention till svensk lag, framhöll Regnér. Jämställdhetsministern hoppas dessutom att Sverige ska vara en stark röst för kvinnors rättigheter under det kommande FN-mötet i mars 2015, då Peking-deklarationen fyller 20 år.

Åsa Regnér hyllade kvinnoorganisationerna i världen, vilkas arbete har satt kampen mot våld mot kvinnor på agendan och upphöjt 25 november till en dag som uppmärksammas globalt. Under sitt tal vid seminariet upprepade hon att kontakt med representanter från kvinnoorganisationerna i Sverige är önskvärd och välkomnade deras åsikter och förslag. Att bekämpa våld mot kvinnor är en prioriterad fråga och regeringen har lovat att satsa 100 miljoner kronor per år på landets kvinnojourer.

Åsa Regnér ser tydliga länkar mellan jämställdhet och välfärd i samhället. Hon betonade jämställdhetspolitikens betydelse för det välfärdssamhälle som den nya regeringen säger sig vilja stärka.

– Den nuvarande regeringen är en feministisk regering som arbetar för ett välfärdssamhälle som är jämlikt och jämställt.

Åsa Regnér betonade behovet av att modernisera jämställdhetspolitiken och strukturera arbete mot våldet. Jämställdhetspolitiken ansåg minister har en roll i samhällsbygget.

– Jag ska lägga fram en ny, moderniserad jämställdhetspolitik som slår ihop olika arbeten och utredningar till en stark jämställdhetspolitik som kan fungera och spegla det Sverige som finns i dag... För mig är det viktigt med en stark jämställdhetspolitik.


Mer stöd till våldsoffer

Justitieminister Morgan Johansson menade i sitt tal vid seminariet att stödet till offren måste bli bättre. Att öka stödet till kvinnojourer är viktigt, poängterade justitieministern, men samtidigt tyckte han att en ökad satsning på Brottsofferfonden är nödvändig. Detta för att våldsutsatta ska få bättre stöd under utrednings- och rättegångsprocessen.

– Vi måste stödja offren tidigt i rättsliga processer, så tidigt som möjligt. Så att de som anmäler ett brott ska kunna få stöd från början.

Den andra viktiga åtgärden för att motverka våldet mot kvinnor handlar enligt Johansson om en satsning för att förbättra polisutredningarna.

– Regeringen tänker reformera polisutbildningen, något som den tidigare regeringen var emot. Vi vill ha en riktig högskoleutbildning, som leder till bättre polisutredningar, menade Johansson.

För det tredje nämnde han nödvändiga ändringar i lagstiftningen som nu utreds av en nyutsedd kommitté. Särskilt vill ministern att våldtäktsparagrafen utvecklas och förtydligas.

I slutet av augusti 2014 beslöt regeringen att ge en särskild utredare i uppdrag att se över våldtäktsbrottet. Utredningen ska dessutom granska hur de brottsbekämpande myndigheterna och rättsväsendet hanterar ärenden om våldtäkt. Uppdraget väntas redovisas senast februari 2016. Med den ombildade kommittén efter regeringsskiftet förväntar sig ministern nya förslag och lösningar kring frågor som samtycke.

En annan viktig åtgärd enligt Morgan Johansson är regeringens satsning på kompetensutveckling och utbildning för domare. Enligt ministern består domarkåren, trots fördomar, inte av ”gamla gubbar” helt utan jämställdhetsperspektiv.

– 53 procent av domarna är kvinnor och genomsnittsåldern är 46 år. Andelen kvinnor ökar stadigt. Så det är inte där problemet ligger, menade han.

Men han anser att en domarutbildning ska vara frivillig trots en del förslag som kräver en obligatorisk bildning i relation till jämställdhetsfrågor.

– Domarkåren har en särställning. Regeringen kan inte göra utbildningen till någon sanktion. Det är inget bra förslag.

Justitieministern stödjer också lagförslaget att kriminalisera sexköp utomlands och tycker att det skulle vara fullt möjligt att implementera en sådan lag i samarbete med polismyndigheterna i andra länder.

När det gäller frågor om hedersrelaterade våld och brott sade båda ministrarna att frågan är prioriterad och under utredning .

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV