Startsida - Nyheter

Zainab al-Khawaja får fängelse för sönderriven bild av kungen

Bara dagar efter Maryam al-Khawaja dömdes till ett års fängelse dömdes hennes syster, demokratiaktivisten Zainab al-Khawaja, under torsdagen dömts till tre års fängelse och böter på omkring 63 000 kronor för att ha ”förolämpat” kungen då hon rivit sönder ett foto av honom. Hon väntar domar i andra åtal i början på nästa vecka. Amnesty International säger Zainab al-Khawaja och hela hennes familj har blivit måltavlor för Bahrains myndigheter. Deras pappa, Abdulhadi al-Khawaja är en känd shiitisk oppositionspolitiker som sitter fängslad sedan 2011. Amnesty International säger också att om Zainab al-Khawaja fängslas kommer hon att anses vara en samvetsfånge:

– Att riva sönder ett foto på statsöverhuvudet borde inte vara ett brott. Amnesty International uppmanar till att detta och alla Zainab al-Khawajas andra domar ogiltigförklaras och att alla kvarvarande åtal läggs ner, säger Said Boumedouha, Amnesty Internationals biträdande chef för Mellanöstern och Nordafrikaprogram på organisationens hemsida.

Zainab al-Khawaja var inte närvarande i rätten då domen förkunnades då hon födde ett barn för bara ett par veckor sedan. Hon känd under sitt twitterkonto, @angryarabiya, genom vilket hon har varit en viktig röst ända sedan protester utbröt i Bahrain 2011 i samband den arabiska våren. Hon släpptes tidigare i år efter att ha avtjänat nästan ett år i fängelse för att ha deltagit i ett olagligt möte och för att ha förolämpat polisen, rapporterar BBC.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV