Startsida - Nyheter

OS: Sexuell läggning läggs till icke-diskrimineringsskrivning

Den internationella olympiska kommittén, IOK, har beslutat att göra ett tillägg om sexuell läggning till OS-charterns skrivning om icke-diskriminering. IOK röstade igenom tillägget under deras möte i Monaco i går. Det ses som en stor seger av bland andra människorättsorganisationen Human Rights First:

– I dag har det tagits ett stor steg framåt för OS och framför allt för idrottarna, publiken och boende i värdländer som identifierar sig som gay, lesbiska eller bisexuella, säger Shawn Gaylord från Human Rights First i ett uttalande.

– Vårt hopp är att möjliga värdländer som Kazakstan och Kina kommer att inse att försvaret av sexuella minoriteter inte längre är något de kan undvika. Vi uppmanar IOK att fortsätta sitt arbete för jämställdhet genom att inkludera könsidentitet i princip 6 också.

Organisationen All Out beskriver måndagens omröstning som historisk:

– Det här är enormt, vi har pressat IOK att skydda lesbiska, bisexuella och homosexuella idrottare sedan vi fick reda på Rysslands hemska anti-gaylagar inför OS i Sotji. Och eftersom vi kämpade gemensamt så vann vi, skriver All Out på sin hemsida. Dock finns det arbete kvar understryker man eftersom den nya skrivningen inte innehåller något skydd av könsidentitet och transpersoner:

– Vi måste fortsätta sätta press på IOK och andra internationella organisationer så att ingen behöver lida för vem de är eller för vem de älskar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV