Startsida - Nyheter

Basketlag bar tröjor med ”I can’t breathe” innan match

Det amerikanska college-basketlaget The Georgetown Hoyas bar inför en match i onsdags t-shirts med texten I can't breathe – den mening som afro-amerikanen Eric Garner upprepade flera gånger innan han dog efter att en polis tagit stryptag om hans hals i samband med ett gripande. Flera andra idrottare har gjort liknande protester efter att det i början av december beslutades att inte heller Eric Garners fall kommer att prövas i domstol då polismannen inte kommer att åtalas, och detta följer på protester mot att polisen som var ansvarig för Michael Browns död inte åtalades.

– Det finns flera skäl till varför vi ville ha på oss tröjorna, säger D-Vauntes Smith-Rivera till ESPN.

– Det är en hel del familjer som har förlorat sina nära och kära det här året: Mike Brown, Trayvon Martin...vi ville representera de familjerna och deras förluster.

I måndags bar basketspelarna Le Bron James, Cavalier Kyrie Irving, båda från Cleveland Cavalier, och Brooklyn Netsspelarna Kevin Garnett och Deron Williams också t-shirts med samma budskap, och även Derric Rose från Chicago Bulls har tagit ställning i samband med match, rapporterar Buzzfeed.

Liknande protester har också genomförts av spelare inom amerikansk fotboll, och i slutet av november protesterade laget The Rams mot att polisen som sköt Michael Brown till döds i Ferguson inte skulle åtalas. Laget kom ut på planen med händerna uppsträckta, en gest som använts i protester runt om i USA för att säga ”hands up, don't shoot”.

Även i samband med att Trayvon Martin sköts till döds 2012 protesterade professionella idrottare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV