Startsida - Nyheter

Swede Hurt: ”Visar vilken kaliber svensk rollerderby har”

I söndags spelades finalen mellan USA och England, en final som USA gick segrande ur. Det var mot silvermedaljörerna England som det tog stopp i Blood & Thunder Roller Derby World Cup för Team Sweden, efter ett gruppspel med storsegrar och en imponerande match mot Irland som de vann med bred marginal.

– Den matchen vi spelade mot England som ju kom tvåa i turneringen visar ändå vilken kaliber svensk rollerderby har i dag. De vann övertygande, men de flesta som matchen har sett vilket bra lag vi är och att vi var med hela tid. Vårt försvar brast ibland, säger hon.

I gruppspelet var Sverige det högst rankade laget i sin grupp med stor marginal och det avspeglades i matcherna som Team Sweden vann komfortabelt, och med ett starkt spel både offensivt och defensivt.

– När vi mötte England kunde vi inte ha samma försvar, det föll sönder och det är något vi får lära oss, att inte bli störda av ett offensivt spel, det fungerade när Irland försökte spela offensivt mot oss, det klarade de inte. Englands offensiva spel splittrade våra väggar, men vi lyckades få lead jammer flera gånger och de vann med 200 poäng och det är inte så mycket som det kunde ha varit. Vi har mycket att lära men vi spelade bra och har fantastiska jammers och blockers. Det viktigaste är hur vi går vidare.


Stor utveckling

Karolina Berglöf var med när Team Sweden deltog i första upplagan av rollerderby-VM 2011. Sedan dess har antalet deltagande länder mer än fördubblats från 13 till 30 och många lag var alltså helt nya i VM-sammanhang. Japan var ett av de nya lagen, som kämpade hårt och vann allas hjärtan, men som Team Sweden också lyckades hålla nollan emot, vilket är första gången i VM-sammanhang som det sker.

– Det var otroligt roligt att spela mot dem, de var så gulliga och grät efteråt, det var en upplevelse. Det var också sjukt roligt att spela mot England, vi hade inte kunnat spela så här bra för tre år sedan. Sedan är jag glad över att jag personligen fick spela i alla matcher, kände att jag fick lite av allting.

– Det här var mycket mycket större event än förra gången, och det är kul att vi inte tappat någon placering utan är kvar i topp åtta, säger hon – enligt den information de har fått har de rankats som nummer sju.

Vad är du mest nöjd med?

– Trots att vi inte ser varandra så ofta har vi ändå spelat som ett lag och kommunicerat väl och varit synkade, även om det tog en del matcher innan vi blev helt samspelta, säger hon och lägger till att hon är glad över att ha kunnat hålla nere sina utvisningar.

– Det är alltid viktigt och något vi kan jobba på till nästa gång, att få ett renare spel för när flera hamnar i utvisningsbåset är det såklart svårt att spela sitt spel, då faller det lättare.

Karolina Berglöf är också nöjd med hur de på kort tid hunnit plocka fram och lärt sig av varandra under detta VM då spelarna i landslaget kommer från en rad olika rollerderbyföreningar, själv spelar hon i Gotham Girls Roller Derby i New York till vardags, men spelarna i laget kommer från bland annat Crime City Rollers i Malmö, Dock City Rollers i Göteborg och Stockholm Roller Derby:

– Det är det som är så kul med landslaget att vi tar det från hemmaföreningarna och ser vad som kan funka bäst tillsammans. Jag är väldigt stolt och glad över att vara en del av landslaget, säger hon och berättar att det redan finns matcher inbokade för landslaget under 2015.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV