Startsida - Nyheter

Fatta Man: De rappar för en annan manlighet

”mamma gråt en flod, mamma gråt en flod men slagen var inte hårda nog vad är priset för att bli en man”

Så börjar den låt som projektet Fatta Man hade releasefest för i lördags. Låten ”Det börjar med mig” framfördes av Adam Tensta, Erik Rapp, Parham och Zacke. Kägelbanan på Söder i Stockholm var välfylld och kvällen inleddes med att premiärvisa den dokumentärfilm som spelats in under den dag då artisterna skrev låten och gjorde värderingsövningar om manlighet. För det är en ny maskulinitet Fatta Man lobbar för, en maskulinitet utan våld.

Innan det var dags för artisterna att framföra låten hölls två panelsamtal. Det första modererades av en av Fatta-grundarna Ida Östensson och handlade om det finns hopp att förändra manlighetsnormen. Där deltog Luis Lineo från Män för Jämställdhet, Lukas Romson, S-politiker och transaktivist, och Svante Tidholm, projektledare för Fatta Man. Ett konkret sätt att förändra, menade Luis Lineo, är att män som får barn ska bli involverade i att ta hand om barn och hemarbete. Att ta hand om barn ger en ökad självkänsla, och kan en ta hand om sig själv kan en ta hand om andra. Lukas Romson tryckte på att patriarkatet inte bara förtrycker kvinnor utan också femininitet vilket gör det viktigt att inkludera fler än cis-personers erfarenheter vid såna här projekt. Han påpekade också att lokalen Kägelbanan var otillgänglig och att sådant kan göra att man tappar en viss typ av erfarenheter kvällar som denna.


Kultur kan bryta normer

Det andra panelsamtalet modererades av Shahab Ahmadian, projektledare för Fatta Man och handlade om hur musik, film och konst skulle kunna förändra manligheten. Medverkade gjorde artisten Parham, artisten Tiffany Kronlöf, programledaren Musse Hasselvall och skådespelaren Danilo Bejarano. De var eniga om att kulturen kan användas som ett verktyg och att det inte finns fler manliga förebilder beror på en rädsla för att bryta normer.


Tiffany Kronlöf, Parham, Danilo Bejarano.


Svante Tidholm som alltså är projektledare för Fatta Man och svarade på frågor innan det var dags för kvällens spelningar:


Varför gör ni det här?

– Varför har det inte gjorts för länge sen? Klart att män ska ta ansvar för sin skit och det de gör. Det måste hända någonting.


Hur gör ni för att lyfta de här frågorna?

– Vi tror att det händer mycket genom att bara lyfta frågan och börja prata. Därför har vi jobbat med de här fyra artisterna som gjort en låt som kommer spelas i media och så kommer de att framträda vid olika tillfällen. Jag tror det kommer nå ut väldigt brett och kanske få folk att börja tänka i de här banorna och öppna upp för samtal kring manlighetsnormen.


I panelsamtalet innan nämndes det att normer också riskerar att reproduceras i projektet, hur tänker ni kring det?

– Det är en balansgång men jag tror att vi måste använda generaliseringar för att inkludera. Om vi skulle använda termer som heterosexuella cis-män när vi pratar om män skulle vi plötsligt exkludera den publik vi måste nå ut till. Vi måste hålla koll på att vi inte gör det för lätt för oss men ändå vara realistiska i hur situationen ser ut. Där våldtäktskulturen är som starkast tar man inte till sig om man använder begrepp som heterosexuella cis-män därför måste vi varar noggranna med hur vi använder språket.


Luis Lineo, Lukas Romson, Svante Tidholm och Ida Östensson.


Har växt snabbt

Därefter var det dags för kvällens spelningar. Tiffany Kronlöf uppträdde följd av Adam Tensta, Zacke och Parham som uppträdde var för sig innan de tillsammans med Erik Rapp framförde låten Det börjar med mig.

– Det är sjukt fantastiskt att se de här fantastiska artisterna stå och framföra den här låten de har skrivit, sa Cleo som tackade Fatta Man-artisterna när hon tog över scenen efteråt.

Det var när Cleo läst om ännu en orättvis våldtäktsdom och reagerat i sociala medier som Fatta-kampanjen fick sin början. Det var då hon och de andra Fatta-grundarna, däribland Ida Östensson samlades för att diskutera samtyckeslagstiftningen och hur de skulle kunna påverka politiskt och kulturellt. Så var rörelsen igång, som nu, lite drygt ett år senare blivit till en egen ideell förening med många aktivister. Kvällen avslutades med en akustisk tolkning av Fattas första låt med samma namn av Cleo, Julia Frej och Jens Siverstedt . Sedan var det dags för dans till DJ:ande av Mashup international och nätverket Femtastics DJ:s.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV