Prenumerera

Logga in

Manifestation för välfärd, mot normalisering av rasism

Igår var det ett år sedan den organiserade nazismens våldsamhet tog sig uttryck för att sedan motas bort i Kärrtorp. Det uppmärksammades bland annat med en minnesmanifestation på Kärrtorps torg som fylldes av ett tusental antirasister. Människor med mössor, vantar och skyltar lyssnade till tal och trummor i gatlyktornas sken.

Förra årets manifestationer hölls mot nazisternas närvaro i området och nazisterna finns kvar, om än mindre aktiva enligt nätverket Linje 17 som arrangerade minnesmanifestationen. Men EU-migranters läger har bränts ner, banderoller med nazistiska budskap över motorvägen är ett återkommande tema och en vallokal stormades av nazister tidigare i år. Det har inte avskräckt Kärrtorpsborna, som trots allt nu är mindre rädda och mer villiga att vara med och manifestera än tidigare.

– Jag är här för att minnas det som hände för ett år sen och mot Sverigedemokraterna och den rasism som finns i samhället i dag, säger Andreas Pettersson.

– Jag är här för att demonstrera mot rasism och vill visa solidaritet och skapa lite sköna vibrationer, säger Setareh Assasi som också deltog i manifestationen.

Setareh Assasi och Andreas Pettersson

– Det är en styrka med lokala rörelser, att kunna vända människors bild av något och få stöd för att man arbetar med dem, säger Sandra Eriksson från nätverket.

Linje 17 mot rasism har under året varit aktivt och har nu formulerat sex krav till politiker då de anser att det inte räcker med lokalt engagemang på gräsrotsnivå. Kraven presenterades på den presskonferens som hölls innan manifestationen. Det första kravet är att skapa ett resurscentrum med utgångspunkt i allas lika rättigheter som ska fungera som mötesplats för kulturella möten och lokalt engagemang. Linje 17 kräver också att allas rätt till bostad ska förverkligas för alla, även för EU-migranter, att fritidsgårdarna ska kunna ge ungdomar en meningsfull fritid, att kraftfulla åtgärder vidtas för att säkra likabehandlingsarbetet i skolor och förskolor, att rasistisk splittring på arbetsmarknaden stoppas och att en konkret strategi mot rasism tas fram med hjälp med medverkande som har olika perspektiv.

– En välfärd som inte fungerar är en grogrund för rasism och därför vill vi se konkreta strategier och ställer de här kraven på politiker, sade Johan Lilly Nyberg från nätverket Linje 17.

Under kvällen hölls tal av bland andra Latinamerikagrupperna, Linje 17 mot rasism och RFSU som kopplade Kärrtorpsattentaten till rökbombsattacken mot filmvisningen på aborträttsfestivalen förra veckan. Det talen hade gemensamt var att välfärden måste finnas och att rasism och nazism aldrig får normaliseras. Varken i vardagen, eller i politiken. Den romska aktivisten Rosmarie Demetri Axelsson talade om EU-migranters situation.

– Rom betyder människa, jag vill delta här för att alla vi som står här är människor som är emot rasism och antiziganism. Vi ska ha mod att stå upp för vår mening, solidaritet behövs, det ska vi alla som står här strida för. Jag har två romska kvinnor Maria och Vanessa här, som har flytt från Rumänien och de gråter efter sina barn som är kvar där. Det är en tragedi att behöva lämna ett hemland men de har funnit ett land här som tar emot dem. De trivs här i Kärrtorp och känner sig trygga här, och alla har rätt till trygghet.

Rosmarie Demetri Axelsson

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV