Startsida - Nyheter

Fredspristagaren: ”En myt att indiska föräldrar överger sina barn”

Det var på fredagseftermiddagen som Feministiskt perspektiv fick några minuter med fredspristagaren Kailash Satyarthi samt Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

- Jämställdhet och rättvisa mellan könen är viktigt i alla aspekter i livet, det handlar inte bara om minskningen av barnarbete. Det går inte att påverka omgivningen, det går inte att påverka makten, det går inte att hitta en lösning på våldet och det går inte att stoppa krig utan jämlikhet. Det är samma sak för barnarbete, säger Kailash Satyarthi.

Åsa Regnér vill också betona de strukturella skillnaderna som finns mellan könen i samhället.

- Det centrala i diskussionen handlar även om könsskillnader och det måste lyftas fram i både ministrarnas och organisationernas ansvar i arbetet när vi pratar om barn. Det finns även ett ansvar för ministern och organisationerna att utgå från verkligheten och föra diskussionen framåt om sociala problem och fokus på barnen. Vi har mycket kvar i arbetet med könsskillnader, till exempel att tjejer arbeta mera med det obetalda hushållsarbetet med mera. Vi vet även att tjejers utbildning inte alltid räknas som samma kvalité, säger Åsa Regnér.

För många kan den indiska Kailash Satyarthi upplevas som okänd men han har ett långt CV som barnaktivist. Han har sedan 1990-talet arbetat för barns rättigheter. I Sverige har uppmärksammats i media om sina fredliga protestmarscher mot slaveriet av barn i produktionen i Indien och Pakistan.

Kailash Satyarthi fick årets fredspris tillsammans med den pakistanska unga flickan Malala Yousafzai. De fick priset för sin kamp mot förtrycket av barn och unga och de kämpar för rätten till utbildning för alla barn. I juryns prismotivering stod det bland annat att ”barn måste få gå i skolan och inte bli ekonomiskt utnyttjade”.

Han driver organisationen Bachpan Bachao Andolan, det kan översättas ungefär som rädda barndomens rörelse och de arbetar mot barnarbete och människohandel med barn. Kailash Satyarthi har inspirerats av Gandhi och leder fredliga protestaktioner och demonstrationer för utnyttjandet av barn som arbetskraft. I väst beskrivs ofta problemet med barnarbete som att föräldrarna överger, säljer eller väljer bort sina barn, men när det kommer till barnprostitution, barnäktenskap och barnarbete är inte fallet sådant enligt Satyarthi.

– Det kan vara en överraskning för många men det är en myt att föräldrarna säljer eller överger sina barn i samhället, det kan hända en gång av flera miljoner fall att fattiga mammor tvingas sälja sina spädbarn. I verkligheten handlar de kriminella som utför trafficking och de är ganska ”smarta”. De går till de mest militanta byarna och lurar fattiga föräldrar och säger att deras barn ska få gå i skolan och också tjänar pengar. Föräldrarna blir lurade och kan erbjudas en förskottsbetalning för att trafficking agenturerna ska vinna tillit, sedan är de fast, säger Kailash Satyarthi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV