Startsida - Nyheter

När Bang sammanfattade 2014

DJ:ade gjorde klubbkollektivet Malcriada och poeten Naima Chahboun framförde sin text ”Krig är fred” ur Bangs nya nummer med tema krig. Medverkade i live-podden gjorde Kristina Lindquist, kulturchef för Uppsala Nya Tidning, Alle Eriksson, bibliotekarie och serietecknaren Liv Strömquist. Ledde samtalet gjorde Bangs chefredaktörer Johanna Palmström och Mireya Echeverría Quezada.

2014 var året med organiserade nazister i Kärrtorp, knivattacken den 8 mars i Malmö och senast attacken mot filmvisningen under aborträttsfestivalen. Panelen uttryckte en enad chock och nedstämdhet kring detta. För att sammanfatta det något mörka och fascistiska året fick poddpanelen utse årets hjälte, skandal, konstigaste, skurk och roligaste.

Spelsidan Unibet är årets hjälte. De gjorde Jimmie Åkesson spelberoende istället för att jobba så mycket med att ta fram politiska strategier, sade Liv Strömqvist följt av skratt.

Alle Eriksson utsåg Athena Farrokhzad till årets hjälte för hennes sommarprat, diktsamlingen Vitsvit och nu senast ett samtal hon hållit på Tensta bibliotek om kapitalism med ungdomar. När det var dags för Årets skandal nominerades Farrokhzad igen för sitt sätt att prata om rasism och hur det upprört en moderat till den milda grad att han slungat ut sin tv genom fönstret. Självklart nämndes också Sverigedemokraternas fällande av budget som årets skandal och Kristina Lindquist nominerade Fremskrittspartiets Solveig Hornes medverkan i Nordiskt forum.

Årets konstigaste blev enligt Alle Eriksson tidigare nämnda Nordiskt forum för att de hävdade att forumet varit startskottet för intersektionell feminism.

– Svar nej, kommenterade.

Liv Strömqvist nominerade att miljöproblemens lösning framställs som att individer ska fatta upplysta beslut istället för att lagstiftare tar sitt ansvar.

– Jag läste om något i en tidning som hette plastfri november och det tipsades om att man bland annat skulle skaffa en tandborste i trä…

Årets skurkar blev Jean-Claude Juncker, ordförande för EU-kommisionen, liberalismen och Scandiavian human rights lawyers som lobbar för samvetsfrihet för vårdpersonal som inte vill medverka vid aborter.

Årets roligaste blev när Athena Farrokhzad anmälde Anna von Bayerns sommarprat till granskningsnämnden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV