Startsida - Nyheter

SKAP prisar Louise Hoffsten

Artisten och kompositören Louise Hoffsten tilldelas 40 000 kr i stipendium ur Ejnar Westlings minnesfond. Det är det sista av ett trettiotal priser och stipendier som Sveriges kompositörer och textförfattare, SKAP, delat ut till svenska musikskapare under 2014.

– Det var med stor glädje jag fick beskedet att jag skulle få ta emot stipendium från Ejnar Westlings minnesfond. Det var timing kan man säga. Med nyss bruten handled så kom det stor glädje in i mitt liv. Jag är så tacksam, säger Louise Hoffsten till Sveriges kompositörer och textförfattare.

Som skäl till att Louise Hoffsten prisas anger SKAP att hon har rört sig hemtamt i många olika musikgenrer, alltifrån blues till pop, rock, visa, melodifestivalen och tillbaka till blues.

- En nyfiken och ständigt utforskande artist och låtskrivare som med bluesen som ledstjärna styrt sin musikaliska skuta på våra nordiska hav med ett segel av låtar som alltid är lika ärliga och känslomässigt kompromisslösa som hennes fantastiska röst. För ett konstnärskap som visar och att man kan vara skör men ändå stark, lyder SKAP:s motivering.

Louise Hoffsten är född i Linköping 1965. Hon är en välkänd bluesartist och filosofie hedersdoktor vid Linköpings universitet. Alltsedan sin debut 1986 har Louise Hoffsten släppt ett tjugotal album och varit flitigt förekommande på scener runtom i landet. Likaså har hon medverkat i TV-program som Stjärnorna på slottet, Körslaget och Melodifestivalen. För tillfället är Louise Hoffsten aktuell med boken En näve grus som publicerades i februari 2015.

Ejnar Westling, 1896-1961, var en av dem som grundade SKAP 1926 och deltog i många år i föreningens arbete. Han testamenterade sina rättigheter till SKAP, som varje år delar ut ett trettiotal priser och stipendier om 40 000 kr ur minnesfonden. Syftet är att lyfta fram kompositörerna och textförfattarna bakom musiken vi alla lyssnar på. Under 2014 har även Kjell Samuelson mottagit stipendium ur fonden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV