Startsida - Nyheter

”Vi hoppades att 2015 skulle bli ett nytt kapitel”

Bland de organisationer som talade på manifestationen i Göteborg fanns Göteborgs moské, Göteborgs interreligiösa råd, Svenska kyrkan, Kristna Fredsrörelsen, Grön ungdom, Luf och SSU. Sümeyya Gencoglu är vice ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa (SMFR) i Västra Götaland och hon vittnar om en stigande rädsla bland svenska muslimer efter den senaste tidens brandattentat mot moskéer och andra angrepp på moskéer som har skett i Eskilstuna, Eslöv och Uppsala bland annat.

– Man är orolig, man tänker att nästa gång kanske det sker när man är i moskén. Det var en bred samling och det kändes fint att så många kom.

– Det värmde mycket i hjärtat att se så många som samlades, trots att vädret var oroande med stormvarning. Det var så många som visade stöd, och att blandade organisationer sa fina ord gör att man känner sig mer säker, som man tyvärr inte känner i vardagen.

Attacker mot moskéer är inget nytt fenomen. Redan 1993 attackerades moskén i Trollhättan som brändes ner av tre personer varav en var medlem i Sverigedemokraterna. Enligt en sammanställning som Expo gjort över 2014 attackeras en moské i månaden, och dessutom kan mörkertalet vara stort. Ändå hade Sümeyya Gencoglu trott att 2015 skulle innebära förändring.

– Jag hade hoppats att det nya året skulle börja bättre, men det har redan skett två attacker på två dagar, säger hon, och pekar också på den rasism som kvinnor i sjal, hijab, möter i sin vardag:

– Jag kan säga att som svensk muslim hindras man på många sätt, från att få jobb till hur man bemöts i affärer.

– Jag har sett under 2014 att det både har blivit vanligare och mer öppet med rasism, att man har en talman som säger att om man är jude är man inte svensk, vem har rätt att avgöra det. Islamofobin har vuxit och folk reagerar inte längre. Det är jättetråkigt att året inleds så här, jag hade hoppats att vi skulle kunna påbörja ett nytt kapitel. Nu är det viktigt att riksdagsledamöter tar upp detta, nu är det moskéer som attackeras, nästa gång kan det bli synagogor.

Hur går SMFR vidare nu?

– Vi kommer att jobba för att fler politiker går vidare med det, jag har sett att till exempel Gustav Friodlin och Åsa Romson har talat om detta, jag hoppas att fler politiker kommer att göra det och att fler kommuner hittar lösningar för att hjälpa moskéerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV