Startsida - Nyheter

Örebro går i bräschen för höjda sjuksköterskelöner

Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, säger till Feministiskt perspektiv att höjda löner är viktigt för att utjämna ojämställdheten och för att behålla sjuksköterskor inom landstinget.


Är det fler landsting på gång?

– Det händer saker runt om i landet men inte på det sättet vad jag vet. Det skulle vara intressant att veta hur mycket lönehöjningen blir per sjuksköterska. Vi får 85 procent av vad män med andra akademiska utbildningar tjänar, så det behövs ett par tusenlappar mer för att fylla ut den skillnaden. Det är något som behövs och det är positivt att arbetsgivare gör något lokalt, säger Sineva Ribeiro.


Hur svår är bristen?

– 800 vårdplatser är stängda i dag i Sverige på grund av bristen. Det är brist på specialistsjuksköterskor men också de nyutexaminerade försvinner. Till bemanningsföretag, till Norge, till kommuner eller till privata aktörer. 4000 sjuksköterskor per år examineras i Sverige och 1 600 legitimationer skrivs ut i Norge till svenska sjuksköterskor per år, så det blir nästan hälften av alla, säger Sineva Ribeiro.

I september förra året publicerade Vårdförbundet ett pressmeddelande på sin hemsida där de lyfte fram att den enskilt största utmaningen för framtidens hälso- och sjukvård är att rekrytera och behålla kompetenta medarbetare. I oktober publicerades en debattartikel i Svenska dagbladet av Sineva Ribeiro som skrev att för få sjuksköterskor i vården är det största problemet.

Hon gav förslag på tre åtgärder för kommuner och landsting för att kunna hålla vårdplatserna öppna – att införa en strukturerad yrkesintroduktion för nyutexaminerade, att införa akademisk specialisttjänstgöring och att lönekarriären ska bli tydlig. I en rapport har Vårdförbundet frågat 21 lokala vårdavdelningar om sjuksköterskebristen och i nio av dessa var bristen allvarlig, i ytterligare elva sågs den som en större brist, bara i Jönköping ansågs bristen som mindre.

Ribeiro skriver i debattartikeln om hur det i valrörelsen pratades om att öppna fler vårdplatser. Men problemet är enligt Ribeiro att de vårdplatser som redan finns inte kan hållas öppna på grund av personalbrist och beskrev följderna av detta:

”Följden blir att cancersjuka barn och deras familjer tvingas resa runt i landet för att få livsviktig vård, operationer ställs in och intensivvårdspatienter flyttas mellan sjukhus. Något som är förenat med livsfara. Bristen på barnmorskor drabbar gravida och födande kvinnor och deras familjer.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV