Nyheter

Skateboard för alla

När No Limit startade 2007 fanns det tjejer som inte vågade åka skateboard, så grundarna av föreningen började anordna workshops och bjuda in tjejer. Från början gjordes satsningar på lokal nivå som så småningom utvecklades till en nationell skateboardsturné med bara tjejer. Det blev startskottet för bildandet av det stora ”skatecrewet”.

Sarah Thorén gick med i No Limit 2008 och har varit projektledare för boken Skateboard – Inte bara för tjejer.

– Vi har gjort flera stora projekt, till exempel har vi haft ett utbyte med ett skateboardcrew i Kanada, tio dagar där och tio dagar i Sverige. Därefter gick tankarna till vad nästa stora projekt skulle vara och vi upplevde att scenen har förändrats till det bättre för tjejer. Men så har det inte alltid varit och det här ville vi dokumentera historiskt och där föddes idén till boken, säger Sarah Thorén.

Medlemmar i No Limit har skrivit texterna tillsammans och sedan har Sarah Thorén satt samman materialet. Målet med boken är att visa hur skateboardhistorien har sett ut ur kvinnors perspektiv.

– Vi har aldrig läst historien om skateboardåkare som är tjejer. Fanns de under sjuttio- åttiotalet när skateboardvågen kom? Självklart! Det finns grymma brudar som kan åka skateboard. Vi vill visa att det fanns tjejer då som nu och samtidigt berätta om oss i No Limit. Det handlar också om vilka verktyg vi kan använda för att få fler tjejer till scenen och lyfta fram inspirerande personer, säger Sarah Thorén.

Tanken är att boken kan bidra till att öka jämställdheten i skateboardvärlden, och det kräver bland annat att attityderna förändras.

– Vi känner inte att vi har nått vårt mål än med jämställdhet. Det är inte så naturligt för alla att tjejer kan åka skateboard. Jag tror att det handlar om tjejer inte syns särskilt mycket i medierna. Nu börjar tjejerna komma lite till ytan och det här vill vi visa i vår bok. Tidigare har det varit en del kassa bilder på tjejer som åker skateboard. Det har vi tänkt mycket på när vi har samlat ihop vårt material, hade bilderna varit dåliga hade vi inte kunnat göra boken. Det kan låta töntigt men vi tjejer måste få den här chansen att visa vad vi kan, säger Sarah Thorén.

Från början skulle boken heta ”Den kvinnliga skateboardscenen” men de tyckte själva att det lät för torrt och att det kanske inte skulle väcka något intresse eller diskussion. Boken säljs nu bland annat i den skateboardbutik där Sarah Thorén jobbar.

– När boken kommer på tal i butiken berättar jag aldrig att jag medverkat utan vill istället höra folks reaktioner. Det är lustigt men det finns till exempel allt från kids i tioårsåldern som reagerar på boken likväl som föräldrar. De reagerar på titeln för de är vana vid att skateboard ska vara för killar. Det är inte helt självklart att tjejer åker skateboard och det vill vi helt enkelt ändra på, säger Sarah Thorén.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV