Nyheter

Fifa-kandidat vill ha gemensamt VM för damer och herrar

Internationella fotbollsförbundet Fifa kommer att välja en ny president och en av kandidaterna, David Ginola, har sagt att han vill se förändringar inom sporten så att fotbolls-VM för såväl damer som herrar genomförs samtidigt. Han menar att bristen på jämställdhet inom fotbollen är en fråga som Fifa totalt misslyckats med att göra något åt.

– Trots talangfulla spelare, hängivna supportrar och stort intresse kring sporten så begränsas damfotbollen fortfarande av attityder och ekonomisk diskriminering. I dagens läge är det helt enkelt inte tillräckligt, säger han enligt Skysports.

Han menar att ett sätt att stärka damfotbollens ställning är att anamma OS-modellen där alla tävlingar sker under samma tidsperiod och på samma plats och tror att han kan bidra till konstruktiva lösningar på konflikter som berör ojämställdheten inom fotbollen. Bland annat har 60 fotbollsspelare stämt Fifa och Kanadas fotbollsförbund för könsdiskriminering då man beslutat att låta VM i Kanada i juni i år spelas på konstgräs till skillnad från herr-VM som spelas på riktigt gräs.

Den skotska fotbollsspelaren Joelle Murray säger till Skysports att det bra att frågan väcks:

– Det är uppfriskande att någon som David Ginola som känner starkt för jämställdhet inom fotbollen driver frågan om att ena herrarnas och damernas spelande.

– Damfotbollen är en av de snabbast växande sporterna i världen, det är toppen på en våg. Ett område som skulle kunna förbättras avsevärt är marknadsföringen av sporten. Om det visades mer damfotboll i olika medier så skulle vi kunna höja profilen och kunskapen om den stort.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV