Nyheter

Ny stödgrupp på nätet för tjejer med ätstörningar

Stödorganisationen Tjejzonen startar i dag den första stödgruppen på nätet för tjejer med ätstörningar. Tanken är bland annat att erbjuda ett alternativ till de stödgrupper som erbjuds där tjejer med ätstörningar kan träffas, prata och göra gemensamma aktiviteter, eftersom denna form av stöd inte når alla.

Enligt en rapport som Folkhälsomyndigheten presenterade häromdagen tycker sig varannan femtonåring vara överviktig trots att endast 12 procent kan sägas vara det enligt måttet BMI. Rapporten visar också att ätstörningar är ett växande problem och att var femte trettonårig tjej bantar för att gå ner i vikt.

Att börja prata om sin ätstörning kan vara ett första steg på vägen mot att må bättre. Via den virtuella stödgruppen som Tjejzonen lanserar i dag kan tjejerna dela erfarenheter och prata med varandra via en modererad chatt. Anonymiteten på nätet gör det möjligt att nå ut brett, menar samordnaren Karolina Palmberg:

– Det ska vara enkelt att söka hjälp. Många i den här målgruppen upplever att det är ett stort steg att gå till en specifik plats och möta andra fysiskt. Eller så kanske det inte finns hjälp att få på orten.

Chatten modereras av volontärer, så kallade Storasystrar, som genomgått utbildning och har tystnadsplikt. Deras roll är att se till att alla får komma till tals och att samtalet hålls konstruktivt i motvikt till många andra forum om ätstörningar som finns på nätet.

Stödgruppen är sluten och riktar sig till den som definierar sig som tjej och är 12 till 25 år. Initiativet finansieras av World Childhood Foundation. Tjejzonen hoppas via ytterligare finansiering kunna göra chatten till ett permanent inslag i organisationens arbete med att stötta unga kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV