Startsida - Nyheter

Chiles president uppfyller vallöften

Under januari uppfyllde Michelle Bachelet, Chiles president, två av sina vallöften – att införa registrerat partnerskap för homosexuella och lagt fram ett lagförslag som ger rätt till så kallad terapeutisk abort, när en graviditet innebär fara för kvinnans liv, är resultatet av en våldtäkt eller om fostret är gravt missbildat

Lagen om registrerat partnerskap antogs med bred marginal, och enligt Bachelet är det långsiktiga målet att även genomföra rättigheten till samkönade äktenskap.

När det gäller aborträtten vet Bachelet sedan sin tidigare presidentperiod att motståndet är stort, och ser fortfarande behov av att gå försiktigt fram.

Det framgår av ett uttalande hon gjorde i samband med att lagförslaget undertecknades: ”Jag vet att det här är en känslig fråga, vi är ett pluralistiska land där olika religiösa, filosofiska och kulturella uppfattningar samexisterar. Det finns inte alltid enighet i frågor som rör var och ens samvete, men som samhälle kan vi inte frånsäga oss ansvaret för det gemensamma bästa och utmaningar vi delar.”

Hon betonade att totalförbud och kriminalisering av abort under alla omständigheter varken har förhindrat att dessa genomförs under stor risk för kvinnors liv och hälsa. Hon underströk också att varken staten eller någon annan kan tvinga kvinnor att ta ett beslut mot deras rätt och önskan att vara mödrar.

El proyecto firmado hoy entrará al trámite legislativo en el Congreso, a través de la Cámara de Diputados. 31-1
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV