Startsida - Nyheter

”Tufft och spännande” – Pia Sundhage inför Algarve Cup

– Algarve Cup är något unikt, bra fotbollsländer, världsnationerna är där och vi har chansen att spela bra matcher och att även se bra matcher beroende på tid när de spelar och när vi spelar, sade förbundskapten Pia Sundhage när hon i onsdags presenterade landslagstruppen inför Algarve Cup som spelas mellan den 4-11 mars i Portugal under en presskonferens.

De 20 spelare som vann med 3-0 mot Finland i landskampen i förra veckan är alla med i truppen, dessutom finns Fridolina Rolfö, Hedvig Lindahl och Antonia Göransson med.

– Finlandsmatchen är bra. Vi har just spelat mot Norge, och kommit tillbaka efter att ha legat under med 2-0 och vinner med 3-2. Vi fortsätter i den andan i vårt anfallsspel framför allt. Den här gången spelar [Caroline] Seger som en etta, och håller i tåtarna på mitten och gör det bra. Dessutom är Lotta Schelin aktiv och behåller bollarna lite oftare än tidigare. Lotta Schelins samarbete med Kosovare Asllani är intressant.

”Bra anfallsspel”

Pia Sundhage var också imponerad av Sofia Jakobssons om gjorde en stark insats mot Finland genom att först få genom ett inlägg till Lotta Schelin som hon kunde göra 1-0 på och senare var det Jakobsson som utökade Sveriges ledning till 2-0 i 63:e matchminuten:

– Det är fart och fläkt i Sofia Jakobsson. Sofia Jakobsson är en av de bättre spelarna och jag tror att hon är väldigt jobbig att spela emot för du vet inte var hon ska ta vägen. Och det vi inte vi ibland heller. Men hon har en intuition och en fart och fläkt så det blir spännande situationer.

– Om vi tar bort den första kvarten, för den är inte bra – vi släpper in målchanser lite onödigt så där får vi skärpa till oss. Däremot finns det många härliga situationer i anfallsspelet där vi sågar oss fram, så att vi kommer till en hel del inlägg. Det bådar gott för framtiden.


Nilla Fischer och Lotta Schelin är med i år igen. Foto: Maria Åkesson


Efter sammanfattningen av hur spelet fungerat mot Finland gick Pia Sundhage in på olika spelare och positioner. Bland annat konstaterade hon att Sverige har det gott förspänt vad gäller bra målvakter och att Hedvig Lindahl är tillbaka i landslaget efter att förra året haft en långvarig höftskada som hon opererades för i höstas. Hedvig Lindahl har också bytt klubb och spelar nu för Chelsea.

– Vi åker i väg med tre bra målvakter. När det gäller Hedvig så är hon tillbaka i fullt ös. Hon har dessutom bytt klubb och fått bra rehabilitering. Jag pratade med hennes tränare Emma Hayes i Chelsea och sättet hon talar om Hedvig Lindahl var nästintill lyriskt, Chelsea har höga förhoppningar och förväntningar på Hedvig. Det känns gott i hjärtat, hur mycket hon får spela återstår att se.

Bland mittfältare och forwards finns bland annat Kosovare Asllani och Friodlina Rolfö med i truppen till Algarve:

– Jag pratade med Kosovare Asllanis tränare i PSG och det var ett härligt samtal, en mot en och hon är tillbaka i sin gamla stil, det är bara att tuta och köra.

– Fridolina Rolfö är nu frisk och har stor förväntan att se hennes vänsterfot, på topp.


Kosovare Asllani. Foto: Maria Åkesson


– Det är truppen: gammalt och ungt, ganska tekniskt och fartfyllt och ett lag som vi tror kan spela bra fotboll och nå bra resultat i Algarve.

Viktigt genrep

Algarve Cup spelas årligen och är ett viktigt genrep inför VM i Kanada i juni. Sverige ingår i grupp A där även Kina, Tyskland och Brasilien hittas. Sverige spelar sin första match den 4 mars klockan 17.00 svensk tid mot Europamästarna Tyskland. Två dagar senare, den 6 mars, möter Sverige Brasilien klockan 14.30 och Kina den 9 mars.

– Vi får den här gången möta Europamästarna Tyskland, vi får möta de bästa. Det är alldeles utmärkt. Och jämför vi Tysklands spel med Brasilien är det stor skillnad. Brasilien med en-mot-en-situationer och Marta till exempel, det förbereder vi oss för. Plus då ett tekniskt lag som Kina, de är mycket välorganiserade – så det blir tre olika slags matcher. Det är bra för oss när vi går igenom taktiska saker, vad behöver vi göra för att vinna mot just den här spelstilen?

– Så vi hoppas på tre-fyra riktigt bra fotbollsmatcher så vi känner att vi är på väg till VM.

Eurosport kommer att sända från Algarve Cup och visar matchen mellan Sverige och Tyskland live den 4 mars klockan 17.00.

Under presskonferensen presenterades också två landskamper som ska spelas på hemmaplan innan VM. Sverige möter Schweiz på Tunavallen i Eskilstuna den 5 april och Danmark på Tele2 Arena i Stockholm den 8 april.

– Att spela matcher är viktigt, att få testa när det gäller, att få spela hemma i Sverige och på konstgräs och i Stockholm är ju häftigt och bra. Så nu får stockholmarna chans att se det svenska damlandslaget och jag är jätteglad över att de där två matcherna står där efter vår Algarveresa, sade Pia Sundhage.

Här är truppen som ska till Algarve Cup:

Nummer/Namn/Klubblag/

12, Hilda Carlén, Piteå IF

1, Hedvig Lindahl, Chelsea Ladies FC

21, Carola Söberg, KIF Örebro DFF

4, Emma Berglund, FC Rosengård

5, Nilla Fischer, VfL Wolfsburg

16, Lina Nilsson, FC Rosengård

2, Charlotte Rohlin, Linköpings FC

23, Elin Rubensson, Kopparbergs/Göteborg FC

18, Jessica Samuelsson, Linköpings FC

3, Linda Sembrant, Montpellier Hérault SC

6, Sara Thunebro, Eskilstuna United DFF

9, Kosovare Asllani, Paris Saint-Germain FC

7, Lisa Dahlkvist, KIF Örebro DFF

13, Malin Diaz Pettersson, Eskilstuna United DFF

14, Hanna Folkesson, KIF Örebro DFF

19, Antonia Göransson, Vittsjö GIK

11, Jenny Hjohlman, Umeå IK FF

10, Sofia Jakobsson, Montpellier Hérault SC

20, Fridolina Rolfö, Linköpings FC

8, Lotta Schelin, Olympique Lyonnais

22, Olivia Schough, Eskilstuna United DFF

17, Caroline Seger, Paris Saint-Germain FC

15, Therese Sjögran, FC Rosengård

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV