Startsida - Nyheter

Hanin Zoabi får ställa upp i israeliska valet

Som väntat har Israels högsta domstol rivit upp beslutet som landets valkommitté tog i förra veckan om att stänga av den palestinsk-israeliska politikern Hanin Zoabi från det kommande parlamentsvalet i mars. Beslutet togs med åtta röster mot en. Hanin Zoabi tillhör Baladpartiet och kommer att ställa upp på en gemensam lista med andra arabiska partier.

Aiman Oudeh, ordförande för the Arab Joint List, lovordade högsta domstolens beslut som ett ”förhindrande av högerns demagogiska och farliga försök att diskvalificera Zoabi” och kallade det ”en seger över rasism och hat”, skriver Haaretz. Utrikesminister Avigdor Lieberman menade å sin sida att beslutet att låta Zoabi ställa upp i valet innebär en ”skamfläck på den israeliska demokratin som inte vet hur den ska försvara sig.

Samtidigt hävdes också beslutet att häva avstängningen av Baruch Marzel som nu också kan ställa upp i valet. Han beskrivs som en Kahane-anhängare och anslöt sig tidigt till den högerextrema ideologin. Marzel har också grundat den israeliska bosättningen i Tel Rumeida i Hebron på den av Israel ockuperade Västbanken, en bosättning som har gjort sig känd för att utsätta den palestinska befolkningen i området för konstanta övergrepp.

Baruch Marzel som ställer upp för det nya Yachadpartiet vann dock inte överklagandet med samma marginal som Zoabi. Rösterna blev 17 mot 16. Försöket att få Marzel avstängd kom från flera människorättsorganisationer under namnet Coalition Against Racism som menar att han under många år var aktiv i det rasistiska partiet Kach som senare förbjöds.

Tidningen Times of Israel skriver att han arbetat för sprida Kahanerörelsens värderingar som bland annat förespråkar ”transfer” eller fördrivning av palestinier från Israel efter en annektering av de palestinska ockuperade områdena Västbanken och Gaza:

– Jag kommer att uppmuntra deras emigration. Jag är övertygad om att det går att ordna så att en stor del av våra fiender inte kommer att finnas här. Det finns sätt, sade han rapporterar Times of Israel
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV