Startsida - Nyheter

Bakslag för samkönade pars adoptionsrätt i Colombia

På onsdagen satte beslöt colombianska konstitutionsdomstolen gränser för samkönade pars möjlighet att adoptera. Beslutet, som ovanligt nog, meddelades via Twitter, fattades med knappast möjliga majoritet – fem domare var för och fyra emot:

”Samkönade par kan bara adoptera när begäran gäller hens stadigvarande partners biologiska barn.”

Argumenteringen bygger på att den rättspraxis som tillåter adoption när den ena partnern i ett samkönat par är förälder barnet ska följas. Samtidigt framhåller domstolen att lagstiftningen som ligger till grund för homosexuella pars adoptionrätt är en parlamentarisk fråga.

Människorättsjuristen Mónica Róa framhåller i en kommentar, riktad till kollegerna som drivit målet, att debatten är vunnen även om den förlorades:

”När en juridisk process bidrar till att skapa opinion och social mobilisering, vilket ni lyckades med, är det alltid en vinst, oavsett vad det juridiska beslutet blir. I dag har ni en starkare rörelse, med tydligare argument, med fler personer och organisationer som tagit ställning och engagerar sig, och med ett land som förstår att den här frågan behöver en lösning. Med ert ledarskap finner vi den.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV