Startsida - Nyheter

Staten kan ta över asylboenden

Flera kommuner har kritiserat hur asylboendena upphandlas av privata aktörer utan att kommunerna själva får vara med och påverka beslutet. Med det nya förslaget vill regeringen minska antalet tillfälliga asylboenden och i stället satsa på fler statligt ägda permanenta bostäder.

– Just nu är det Bert Karlsson och andra entreprenörer som planerar mottagningen i Sverige. Det blir varierande kvalité och huvudsyftet blir vinst istället för ett värdigt mottagande, säger Christina Höj Larsen från socialförsäkringsutskottet (V).

Hon välkomnar förslaget som enligt henne är ett öppnare förslag än det som hennes eget parti la i somras.


Varför fanns inte förslaget med i överenskommelsen mellan V och S om att förbjuda vinster i välfärden?

– Det hade tagit längre tid om det fanns med i överenskommelsen eftersom allt som står där måste utredas. Det här går fortare, säger Christina Höj Larsen.


Inte tillräckligt

Sanna Vestin, ordförande i Flyktinggruppernas Riksråd, välkomnar fler bostäder men menar att det krävs mer än så för att flyktingmottagandet ska fungera.

– Det krävs regler. Nu hamnar ju flyktingarna i orter där det finns bostäder och det är inte samma sak som att det finns arbete. Det kan förvärras om det bara byggs fler anläggningsboenden, säger hon.

Enligt Vestin är det statistiskt sett trängre i den här typen av boenden.

– Det finns fall där det bor sex asylsökande från olika länder i en enrummare.

Kommuner kan i dag avstå från att ta emot asylsökande om de inte har några bostäder. Den föreslagna förändringen skulle enligt Christina Höj Larsen sätta press på kommunerna.

– Det ska inte kunna vara en ursäkt att inte ta emot asylsökande för att man inte har boenden i kommunen. Vellinge och andra rika kommuner har struntat i att bygga lägenheter på grund av detta. Precis som man inte kan välja bort äldreomsorg eller skola ska man inte kunna välja bort att ta emot flyktingar, säger hon.

Regeringen har nu gett statskontoret i uppdrag att utreda asylboendena. Utredningen ska vara klar den 31 maj.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV