Startsida - Nyheter

Bang vill skaka om med covers på andra tidskrifters omslag

Tidskriften Bang covrar hela årets nummer andra tidningar för att visa hur medier utan ursäkter kan praktisera feministisk och antirasistisk journalistik. Först ut som cover är föräldratidningen Mama där bilden av föräldraskap nyanseras.

Chefredaktör Johanna Palmström berättar om idén.

– En dag började vi medan vi jobbade prata och skämta om Bang och andra tidskrifter, plötsligt sa någon att vi borde göra covers. Först som ett skämt, men sen kändes det snabbt som något vi verkligen gick igång på och ville göra. Att göra Mama kändes självklart, för att det är en tidning som är väldigt olik Bang och fått mycket kritik från feminister.

Omslaget av det första numret pryds av företagaren och bloggaren Fatima Johansson med dotter. Vid första anblick ser fotot alldagligt ut, men när svensk media porträtterar kvinnor med hijab är det oftast i egenskap av muslimer de kommer till tals. Bang hoppas att fler typer av föräldrar ska känna igen sig jämfört med hur det brukar se ut i föräldratidningar och mainstreammedia.

– Just därför behövs den här typen av bilder, påtalar Palmström. I Mama jobbar de mycket med feel good, vi insåg snabbt att vi snarare skulle göra ett feel bad magasin med bland annat artiklar om nationalism, adoption och rasism och surrogatmödraskap.

De påtalar att chefredaktören för Mama, Linda Öhrn Lärnström, var positiv och nyfiken från start. I numret har Lärnström också skrivit en krönika apropå ett gammalt nummer av Bang med tema barn från 1994. Bang understryker att detta inte är ett projekt som går ut på att skriva andra magasin på näsan, utan att testa andra grepp för egen del.

– För vår egen del är syftet att skaka om oss själva, tvinga oss att tänka annorlunda och utmana vad Bang är och kan vara. Vi tänker också att det här projektet blir ett sätt att undersöka vad som händer om en tillämpar ett feministiskt och antirasistiskt perspektiv på flera former av journalistik.

Nästa cover, med utgåva i juni, är än så länge oklar.

– Vi vill hålla lite på vilka övriga tidningar förutom Mama som vi kommer göra covers på under året, men det är helt klart olika typer av tidningar, säger Johanna Palmström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV