Startsida - Nyheter

Fortsatt slavliknande villkor i bygget av VM-arenor i Qatar

Det var i tisdags som en kommitté tillsatt av Fifa gav rekommendationen att flytta herr-VM från de inplanerade sommarmånaderna till vintermånaderna. Under sommaren är det inte ovanligt att temperaturen kommer upp i 50-gradersstrecket, medan den i november-december håller sig omkring 25 grader. Fifa kommer att slutgiltigt besluta om rekommendationen vid ett möte i Schweiz den 19-20 mars i år.

Samtidigt har det länge stått klart att VM med stor sannolikhet kommer att flyttas till vintern. Redan 2013 sade Fifas president Sepp Blatter att det inte var rimligt att låta VM spelas under sommaren. Men många är kritiska över flytten eftersom det innebär stora problem för klubblag vars spelschema blir omkullkastade med ett VM under höst-vintern. I slutet av maj det också hållas val till presidentposten i Fifa, och Blatter försöker bli omvald för en femte mandatperiod. För att hantera den massiva kritik som riktats mot förbundet har Blatter sagt att mänskliga rättigheter ska bli ett kriterium för val av värdstater framöver.

Fifa har kritiserats hårt sedan Qatar utnämndes till värdland 2010. Det har dels handlat om anklagelser om korruption i samband med Qatars kampanj att vinna striden om vem som skulle få anordna herr-VM 2022: spekulationer som stärktes efter ett läckt mejl av generalsekreteraren Jérôme Valcke som i det skrev att Qatar ”köpt” VM 2011.


Slavliknande villkor

Men framför allt har kritiken handlat om de usla arbetsvillkoren för de gästarbetare som håller på att bygga inte bara VM-arenor utan en hel stad från grunden. I maj förra året lovade regeringen att ändra lagets lagstiftning efter den hårda kritiken och i december förra året upprepades löftet av landets emir Shejk Tamim bin Hamad Al-Thani. En förändring som utlovats är att systemet med ”kafala”, som hindrar en migrantarbetares rörelsefrihet, skulle ersättas med en ny lag i början av 2015. Kafala-systemet ger en arbetsgivare möjlighet att hindra migrantarbetare att lämna landet eller byta jobb. Qatar har nu sagt att landet behöver mer tid på sig för att implementera ändringar vad gäller arbetsrätten.

I en omfattande rapport, The Dark Side of Migration – Spotlight on Qatar's Construction Sector Ahead of the World Cup, 2013 kunde Amnesty International visa att exploateringen av migrantarbetare var utbredd och skedde rutinmässigt, att arbetsgivare tar deras pass för att hindra att de lämnar landet, inte betalar ut lön i tid, eller inte alls. Samtidigt som hänsyn nu tas till hälsorisker för fotbollsspelare att spela match i höga temperaturer, har det inte gällt för migrantarbetare som ofta tvingas jobba långa arbetspass i 50-gradiga temperaturer och som tvingats sova på hustak eftersom de rum de inhysts i inte haft någon luftkonditionering.

Någon månad innan Amnesty Internationals rapport publicerades skrev den brittiska tidningen The Guardian ett stort reportage om hur många migrantarbetare, framför allt från Nepal, som dött under arbetet sommaren 2013. Enligt dokument från Nepals ambassad hade 44 arbetare från Nebal dött mellan den 4 juni och den 8 augusti, det vill säga nästan ett dödsfall per dag. Många av dödsfallen rörde unga män som dog av hjärtattack, andra hjärtrelaterade sjukdomar eller arbetsplatsolyckor. Ofta rekryteras migrantarbetarna i sina hemländer med kontrakt på engelska eller arabiska och kan därför inte läsa att det som sagt i muntliga överenskommelser är långt ifrån den verklighet som väntar dem framme i Qatar.

Qatar är en medlem av Internationella Arbetsorganisationens (ILO) och har ratifierat fyra av åtta ILO-konventioner, bland dem förbud mot tvångsarbete. Men enligt ILO:s definitioner av tvångsarbete jobbar många av migrantarbetarna som bygger VM-arenorna under tvång och arbetsvillkoren har regelbundet beskrivits som slaveri. Och i december förra året gjorde The Guardian en uppföljning och kunde visa att trots löften från Qatars regering om att förbättra förhållandena för arbetarna så dog det i genomsnitt en nepales per dag under 2014. Då var inte dödstalen för migrantarbetare från andra nationer inräknade, vilket skulle kunna innebära att den totala dödssiffran överstiger en per dag.

Enligt BBC som gjorde en granskning av vilka förändringar som har gjorts vad gäller arbetsrätten finns det tecken på att åtminstone vissa av VM-byggena har förbättrat villkoren för arbetarna. Vid bygget av Khalifa International Stadium har arbetarna fått bättre boende och säkerhetsåtgärder har vidtagits för att hindra de många dödsolyckorna. Däremot är andra byggen, som grundandet av staden Lusail, fortfarande långt ifrån sådana förbättringar, rapporterar BBC.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV