Prenumerera

Logga in

Femårskalas med rättvisefestival

År 2020 hoppas Seher Yilmaz och Lina Thomsgård att Rättviseförmedlingen ska vara överflödig. Förmedlingens femårsdag firas med en rättvisefestival. Danceoke, specialvisningar på museet, föreläsningar och en talkshow ledd av Moa Svan fyllde Moderna Museet i Stockholm på Rättviseförmedlingens födelsedag den 1 mars.

Rättviseförmedlingen firar fem år och ingår samtidigt i ett samarbete med kulturdepartementet, som kultur-och demokratiminister Alice Bah Kuhnke skriver om i en debattartikel i Aftonbladet. Bah Kuhnke var även en av gästerna under Rättvisefestivalen som fyllde Moderna museet med aktiviteter under söndagen.

– Vi är 70 000 personer som tillsammans gör samhället bättre. Så beskriver Soraya Hashim, Rättviseförmedligens community manager, verksamhetens arbete med en mening under föreläsningen om hur Rättviseförmedlingen förbättrade Sverige.

Hashim säger att hon själv blev förvånad när hon fick reda på att tjugo procent av Sveriges befolkning är födda utomlands eller har föräldrar som är det. En tredjedel av befolkningen har en förälder som är född utomlands, men det framgår inte i media där urvalet är ganska begränsat.

– Vilka är det jag ser när jag får min information om hur världen ser ut? Vad händer med en person och dens känsla av egenvärde när den inte får se sig själv läsa upp nyheterna eller uttala sig som expert?

Rättviseförmedlingen är bara fem år gammal, men den har redan gjort ett starkt avtryck. Bara att ordet ”vithetsnorm” har använts 160 procent fler gånger det senaste året menar Soraya Hashim är en stor framgång.

Soraya Hashim är Rättviseförmedligens community manager.

Moa Svan med gäster

Fiskdamm, erfarna och mindre erfarna sångframträdanden och högläsning ur Lesbisk handbok av kultur-och demokratiministern var vad som bjöds framåt kvällen på Moderna museet.

Både Rättviseförmedlingens grundare, Lina Thomsgård, och nuvarande ordförande Seher Yilmaz, var med på Moa Svan med gäster. Moa Svan är stå-uppkomiker, och hennes talkshow hålls annars på Kulturhuset i Stockholm.

Yilmaz och Thomsgård hoppas på att de ska vara förlegade och att Rättviseförmedlingen inte ska behövas till 2020.

—Vi får hoppas att rätt-cise-förmedlingen taggar ner tills dess, sade Moa Svan.

Samarbeten och lesbisk musikrevolution

Efter födelsedagssång och gratulationer fick de sällskap av regissören Ester Martin Bergsmark, som har gjort filmen Någonting måste gå sönder, musikern Beatrice Eli och kultur-och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Moa Svan ville också vara en del av den ”lesbiska musikrevolutionen” som Beatrice Eli utropade under P3-guldgalan och framträdde därför med en svensk version av Elis låt Girls.

Kvällens nyhet var det framtida samarbetet mellan Rättviseförmedlingen och Kulturdepartementet där Rättviseförmedlingen ska hjälpa till med att se vilka som sitter i styrelser, insynsråd och andra instansråd.

– Vi ska bredda vilka som får sitta på kulturinstitutioner i Sverige, sade Alice Bah Kuhnke.

Samtliga gäster fick även en handväska så att de kan, som Moa Svan sade, ”aktivt bekämpa orättvisor” i stil med ”tanten med väskan” från Växjo.

Rättvisa visningar och solidarisk dans

Flera visningar i Moderna museets samlingar, föreläsningar och bland annat danceoke fanns också att tillgå. Rättvis visning, orättvis visning, queervisning och syntolkad visning och föreläsningar om mångfald inom reklamen, funktionsmaktsordningen och rasismens då, nu och i framtiden var några av de saker som erbjöds.

Tre gånger under dagen var det ÖFA-DANCEOKE. ÖFA-kollektivet har skapat en form av karaoke där en dansar kollektivt till musikvideor istället för att sjunga ensam. Både vuxna och barn dansade under dagen loss till allt från Let it go från filmen Frozen till Hey Mickey med Toni Basil.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV