Startsida - Nyheter

Så använder växande Fi sitt mandat på Gotland

Våren 2014 hade Elin Bååth dittills varit passiv medlem i Feministiskt initiativ (Fi). På Gotland låg lokalgruppen vilande och det fanns inte så mycket att engagera sig i. När Unga feminister, Fi:s ungdomsförbund, bildades på Gotland i december 2013 blev det ett startskott för flera.

– De unga gick före och det var på den vägen som vi lite äldre feminister började träffas helt informellt och prata under våren 2014, säger Elin Bååth som nu är ordförande för Fi Gotland och fullmäktigeledamot.

– Vid EU-valet började vi aktivistiskt komma igång, men vi återbildades formellt i juni 2014. Vi var ungefär precis så att vi fick ihop en styrelse, fem till sju personer. Partiet hade då legat vilande och varit helt inaktivt sedan efter valet 2010.


Bred grupp

Fi Gotland fick snabbt fler aktiva medlemmar och många engagerade sig inför valet.

– Vi hade ingen valstuga men vi var lika mycket folk på stan som de stora partierna, säger Elin Bååth.

– Jag tror att vi uppfattas som att vi är ett av de absolut mest aktiva partierna på Gotland. Där det inte heller är några få personer som är engagerade utan att vi verkligen är många, en bred grupp.

Resultatet av arbetet blev att de fick 2,51 procent av rösterna på Gotland och ett mandat i kommunfullmäktige. På ett år har de ökat med 1 425 procent i medlemsantal, den första januari 2014 hade de tolv medlemmar och nu är de 179. De har därmed gått om både lokala Vänsterpartiet och Folkpartiet i antal medlemmar och är ungefär lika stora som Miljöpartiet. Den största medlemsökningen skedde under våren, men de har fortsatt att växa även efter valet.


Plötsligt hände det

Fi Gotland gick till val på ett valmanifest med tjugo frågor. De har gjort upp en plan för arbetet med dessa frågor under mandatperioden och har redan fått igenom flera politiska förslag.

De har varit drivande i att det i dag finns ett härbärge för de EU-migranter som befinner sig på Gotland, att de får vård till samma kostnad som gotlänningar och inom region Gotland har det anställts en samordnare som ska undersöka hur kommunen kan arbeta med dessa frågor.

– Jag har varit engagerad för EU-medborgarnas situation i Visby ganska länge, men det var från att jag fick en plats i fullmäktige som det sa klick och allt det som jag hade tjatat om hände plötsligt, säger Elin Bååth.

– Nu kommer vi att driva att socialtjänstlagen ska tillämpas, vilket är nästa steg, det här ska inte vara välgörenhet utan alla människor har samma rättigheter. Det går inte att göra undantag i socialtjänstlagen på grund av etnisk bakgrund vilket i princip görs nu, eftersom de är romer.

Nu arbetar partiet även för att det ska ske en stor kompetenshöjning i normkritisk pedagogik bland alla lärare på Gotland. Om detta samarbetar Fi Gotland med de rödgröna partierna som har välkomnat deras feministiska politik och varit positiva till flera av deras förslag. Det märktes redan första dagen i kommunfullmäktige då Elin Bååth orsakade debatt när hon yrkade på ett tillägg i ett program som skulle antas.

– Det skulle antas ett arbetsmarknadspolitiskt program och då yrkade jag på ett tillägg i det programmet, att ett intersektionellt perspektiv ska genomsyra allt arbetsmarknadspolitiskt arbete.


Utrymme för påverkan

Det orsakade en stor debatt i fullmäktige och flera allianspartier opponerade sig mot vad de tyckte var ett radikalt förslag. Elin Bååth berättar att flera av de som opponerade sig inte riktigt förstod vad yrkandet innebar.

– Men de rödgröna röstade för det tillägget och nu ingår det i region Gotlands arbetsmarknadspolitiska strategi. Nu återstår att se till att det efterföljs, men då har vi något att peka på, att det här är något som vi har antagit, säger Elin Bååth.

Hon har fortsatt att vara aktiv och har i varje fullmäktige debatterat olika frågor.

– Vi tar verkligen plats i fullmäktige och tar debatten om de frågor som berör vår politik.

Utöver mandatet i fullmäktige har Fi Gotland även fått en ersättningsplats i hälso- och sjukvårdsnämnden, den platsen är tillsatt av Mathilda Kahlqvist och tilldelades av Socialdemokraterna. Elin Bååth har dessutom fått en plats i en jämställdhetsreferensgrupp som ska arbeta utifrån CEMR-deklarationen, den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män som Gotland har undertecknat. Referensgruppen ska ta fram en handlingsplan om vad det innebär och vad som ska göras.

– Då fick jag en plats i den gruppen vilket innebär att nu jävlar! Då är det främst det normkritiska perspektivet i skolor och förskolor som vi vill driva. Jag är dessutom lärare så det är min hjärtefråga.


En helt ny värld

Elin Bååth är noga med att påpeka att Fi Gotland är i opposition, de rödgröna har egen majoritet och behöver egentligen inte Fi.

– Vi har fått en jättebra position just nu, att vi är i opposition samtidigt som vi har mycket gemensamma saker att driva med de rödgröna. Det märks att vi kanske på pappret har drivit samma politik som Vänsterpartiet och Miljöpartiet på vissa punkter, men det är bara vi som driver dem i praktiken. Det är bara på pappret som Vänsterpartiet driver sex timmars arbetsdag till exempel.

– Den stora svårigheten för oss är att många av oss inte har någon partipolitisk erfarenhet, utan vi kommer från aktivistisk bakgrund. Men vi försöker vända det till vår fördel så att vi inte tänker att vi ska anpassa oss till systemet utan att vi är här för att lära dem också. Men det är klart att det är mycket, det är en helt ny värld att lära sig om allt inom politiken.


Som en bläckfisk

Inom Fi Gotland är känslan av att vara uppbackade från centralt håll inom partiet stark, men samtidigt upplever de också en stor frihet.

– Det finns väldigt mycket utrymme för lokal kreativitet. Jag tycker att det är det som kännetecknar Fi. Att vi till skillnad från andra partier inte alls är så toppstyrda, säger Elin Bååth.

Organiserat sig har de gjort utifrån en modell som Gudrun Schyman har kommit dit och presenterat för dem. De är indelade i arbetsgrupper, en för kommunikation, en för aktivism, en för fullmäktige, en för folkbildning och en för internarbete.

– En person ur varje arbetsgrupp bildar tillsammans styrelsen, så vi är som en bläckfisk kan man säga, säger hon och fortsätter, det är väl det som gör att vi har ganska många aktiva medlemmar, det har vi verkligen försökt jobba med, att se till att alla som vill vara aktiva hittar en plats.


Viktigt att förändra

Efter Feministiskt Initiativs kongress i februari känner Elin Bååth ännu mer att läget i partiet är starkt.

– Det känns otroligt bra! Många viktiga beslut togs. Vi antog en syn på hur vi ska arbeta med urfolkspolitik och landsbygdspolitik. Man märker att partiet har utvecklats och jag tycker det känns superbra, verkligen. Att vi har kommit in i så många kommuner runtom i Sverige och att det händer så många bra saker tror jag kommer spela stor roll inför nästa val. Att vi visar att vi även kan arbeta parlamentariskt och göra förändring.

– Jag känner personligen ett stort ansvar för Fi Riks. Fi Gotland har fått ett mandat och jag vill verkligen att det vi gör ska synas över hela Sverige för att visa exempel på vad som kan hända när feminister tar plats på parlamentariska platser. Att vi är den starka rösten som står upp för de här sakerna när andra partier är sega, att vi är kreativa och med bara ett mandat kan göra skillnad.


Lokal relevans

Utöver det politiska arbetet i fullmäktige så arrangerar Fi Gotland evenemang för folkbildning och aktivism i form av demonstrationer, informationskvällar, filmvisningar med mera. Närmast sker en manifestation på internationella kvinnodagen och kvällen innan visar de den guldbaggebelönade Nånting måste gå sönder följt av en transpolitisk diskussion. Nyligen arrangerade man en informationskväll med och angående EU-migranternas situation på Gotland, som hade över hundra deltagare.

Att visa att Fi Gotland är ett aktivt parti som värnar om sina medlemmar är viktigt för att fortsätta vara relevanta inom politiken på Gotland, menar Elin Bååth om partiets framtid och fortsatta relevans.

– Jag tänker att alla de här bitarna måste finnas med. Vi måste ha med aktivismen och vi måste fortsätta att ha våra folkbildande evenemang. Folk måste se att vi verkligen jobbar i fullmäktige, att vi inte sitter av tiden. Och att alla som vill engagera sig känner att de får en plats, att det inte bara är att betala medlemsavgiften. Vi vill visa att varje medlem spelar roll.

– Vi har hittat en bra arbetsform och nu fortsätter vi med den. Vi försöker fortsätta att vara de som syns på Gotland och som organiserar alla feminister. Nu har vi ju pengar för första gången och det är helt fantastiskt!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV