Startsida - Nyheter

#8mars: Ny men ofullständig lag om jämställdhet i Marocko

Efter många års kamp för kvinnors rättigheter och jämställdhet inför lagen, presenterar den marockanska regeringen till slut ett lagförslag som ska säkerställa jämlikhet mellan män och kvinnor inför lagen. Förslaget ska först godkännas av parlamentet i nästa vecka och i så fall kommer den att skrivas in i konstitutionen.

Medan Bassima al-Hakkaoui, minister för kvinnor, familj och social utveckling, kallar förslaget ”en seger för marockanska kvinnor”. Atifa Timjerdine, ordförande i Rabat-grenen av demokratiska föreningen för marockanska kvinnor, säger att den föreslagna lagen inte uppfyller kraven som den marockanska kvinnorörelsen ställt. Kvinnorörelsen och oppositionen är missnöjda med lagförslaget eftersom det inte garanterar kvinnors rättigheter i alla sammanhang, betonar de.

Enligt artikel 19 i grundlagen, som godkändes tre år sedan, ska män och kvinnor garanteras lika rättigheter på alla livets områden. Men regeringen har inte implementerat detta, menar oppositionen. Därför gick kvinnoorganisationer i koalition med andra grupper och politiska partier under 8 mars-demonstrationen för att öka trycket på regeringen och visa stöd för sina krav.

– Vi har förväntat oss att den oberoende myndigheten (som skrev lagförslaget) ska bekämpa alla former av diskriminering. I slutänden finns ett lagförslag som inte ens uppfyller våra krav, sade Timjerdine till Al Arabiya News.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV