Startsida - Nyheter

#8mars: Demonstration mot Israels ockupation vid Qalandia

Kvinnor från både Israel och Palestina demonstrerade kvällen innan internationella kvinnodagen vid den stora checkpointen i Qalandia på Västbanken mot Israels ockupation och för en bojkott av Israel. Omkring tusen kvinnor deltog i demonstrationen på Qalandia-sidan och möttes av tårgas från israeliska soldater. Omkring tio personer skadades och behövde läkarvård.

På andra sidan av den stora vägspärren som Israel under lång tid använt som en avskiljare mellan Jerusalem och Ramallah, men som går långt inne på Västbanken, demonstrerade aktivister i ett försök att möta demonstranterna på andra sidan den stora muren vilket dock inte lyckades. Bland demonstranterna fanns Nabila Espanioly från Nasaret som ställer upp i Israels parlamentsval i nästa vecka.

– Internationella kvinnodagen är en dag av motstånd mot förtryck. Vad är mer diskriminerande mot palestinska kvinnor än ockupationen? Vad mer än ockupationen är det som griper våra unga män och kvinnor. Vi utgör 51 procent av befolkningen och vi har en röst och en viktig roll att spela, sade hon rapporterar al-Arabiyya.

– Det här våldet och rasismen innebär en process av avhumanisering, vi håller på att bli likgiltiga inför andras lidande och det är fruktansvärt. Vi måste stå upp i solidaritet med våra palestinska systrar, sade den israeliska aktivisten Edna Zaretsky-Poledano.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV