Startsida - Nyheter

Beskedet om Saudiavtalet välkomnas av feminister

– Det behövs mer för att leva upp till det, men hade de inte tagit beslutet att inte förlänga avtalet med Saudiarabien hade deras trovärdighet varit helt förbrukad med en gång, säger hon.

Beslutet kommer dagen efter att utrikesminister Margot Wallström hindrades av Saudiarabien från att tala inför Arabförbundet och hyllas som en feministisk seger och ett ställningstagande för demokrati och mänskliga rättigheter.

”Saudiavtalet hade sannolikt inte stoppats om det inte vore för grävande journalister, aktiva fredsorganisationer som Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) och Svenska Freds – samt en majoritet av partierna (som stått ovanligt enade i frågan!). Något annat vore förstås också en katastrof eftersom Saudiavtalet i grund och botten bryter mot svensk lagstiftning sedan fyra år tillbaka.” skriver Veronica Svärd (Fi) på sin Facebook-sida.

– Det har påverkats mycket av att vi har varit så många. Det är inte bara regeringen som har påverkat beslutet utan det har påverkats både från inuti och utanför riksdagen. Med en uttalad feministisk utrikespolitik så hade det inte gått att försvara en förlängning av avtalet, säger Gudrun Schyman.


”Seger för freds- och kvinnorörelsen”

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet har varit pådrivande i frågan och säger att det är en feministisk seger att militära samarbetsavtalet med Saudiarabien sägs upp.

– Vi är mycket glada och lättade över beskedet. Det är en seger för Sveriges freds- och kvinnorörelse, och för opinionen. Regeringens besked visar att det går att driva fram stora politiska beslut genom organisering och motstånd, säger Ylva Bergman, IKFF:s generalsekreterare i ett pressmeddelande.

2011 togs ett riksdagsbeslut om att skärpa kraven på vapenexporter till icke-demokratier och den 15 april i år presenteras slutsatser från den parlamentariska utredning som undersökt frågan.

– Kampen mot vapenexporten till icke-demokratiska stater fortsätter. Vi hoppas att detta beslut också följs av skarpa skrivningar som i praktiken hindrar vapenexport till diktaturer och icke-demokratiska stater, säger Svenska Freds ordförande Anna Ek i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV