Startsida - Nyheter

Starkt Linköping tog hem första SM-finalen mot AIK

Den första av SM-finalerna spelades på AIK:s hemmaplan, närmare bestämt i Upplands Väsby. LHC gick hårt ut i matchen och kunde innan halva första perioden var avklarad göra två mål på AIK:s lovande målvakt Minatsu Murase som tidigare i år gjorde sin landslagsdebut. Det var kanadensiska Jennifer Wakefield som genom ett långskott slog in 1-0. Därefter gjorde Anna Kjellbin 2-0, ett resultat som alltså stod sig matchen ut.

Anna Kjellbin fick stort beröm av LHC:s tränare efter matchen:

– Anna Kjellbin gör sin bästa match hittills i år, sade Peter Frantz till Svt efter matchen, som direktsändes i Svtplay.

Han menade att den enkla förklaringen till varför LHC vann är att de är ett bättre lag. Han var också nöjd med hur de kunde genomföra den upplagda taktiken:

– Taktiken funkade inte till punkt och pricka, men väldigt bra i alla fall, sista perioden är väldigt bra.

– Jag tycker vi fick en riktigt bra harmoni i gruppen, säger han.

Kjellbin själv var också nöjd med sin insats och var glad för att få spela den eller de avgörande matcherna på hemmaplan i Stångebrohallen i Linköping.

–  Det är superkul att ha publiken på hemmaplan, vi gjorde en bra match i dag och det är viktigt att vi gör det igen på lördag, så vi får guldet som vi så gärna vill ha.

AIK kunde inte spräcka nollan

I mål för LHC stod erfarna Kim Martín Hasson som alltså fick hålla nollan. Hon har dragits med en höftskada men verkade inte vara hindrad av den under matchen.

AIK försökte satsa på ett reduceringsmål i slutminuten av matchen. Och med bara 48 sekunder kvar av tredje period drog LHC:s Denise Altmann på sig en utvisning i offensivt läge, och AIK såg ut att få sin chans. Murase lämnade då kassen, men trots att AIK hade ett powerplay-läge med 6-4 fick de inte med sig ett mål.

Direkt efter slutsignalen uppstod ett bråk mellan flera spelare från de båda lagen. En av de inblandade var Sabine Küller som efteråt sade att hon reagerade efter att LHC-spelaren Wakefield hade tacklat Helene Martinsen – något som inte är tillåtet inom damhockeyn.

– Det är klart det är mycket känslor, det är ju final, sade Martinsen efter matchen.

Küller menade att hon inte tänkte tillåta tacklingar mot en av hennes lagkamrater, men menar att laget borde ha varit bättre i anfallsspelet:

– Tycker att vi borde kunna prestera mer, komma in på mål och ha mer anfallsspel och kunna störa där. Självklart att vi ska vara en stark grupp som är uppoffrande för varandra.

– Vi har alla chanser i världen på lördag. Spelar vi vårt spel och kommer till bra avslut och inte ger dem för mycket att gå på, sade Küller efter matchen.

Svt:s expertkommentator, Erika Grahm som är forward i Modo, menade dock att AIK just saknat den gruppkänsla som Küller refererade till.

– Det är intressant att Sabine [Küller] säger att de spelar som ett kollektiv, jag tycker inte de visar det. Jag skulle nog vilja se att de är mer av det här kollektivet på lördag, sade Erika Grahm.

Svt kommer att direktsända lördagens final med start klockan 13.00, och blir det en tredje avgörande final kommer den att sändas också.