Startsida - Nyheter

Självklara men underrepresenterade vinnare

På tisdagen stod det klart att den skotska slagverksvirtuosen Evelyn Glennie och den amerikanska countrystjärnan Emmylou Harris är 2015 års mottagare av Polarpriset för sina betydande insatser inom musiken. Alfons Karabuda, ordförande i Polar Music Prize award-kommittén kallar årets pristagare för "självklara val". Glennie och Harris är två av de totalt åtta kvinnor och 38 män som sedan 1992 fått priset. I år är det andra gången priset uteslutande delas ut till kvinnor sedan 2002 års Polarpristagare Miriam Makeba och Sofija Gubajdulina.

Evelyn Glennie är verksam inom klassisk musik som soloslagverkare och brukar beskrivas som den första musikern som satsade på en karriär som soloslagverkare. Hon har spelat med världens främsta orkestrar och dirigenter, och har gett ut över 30 soloalbum. Glennie är döv sedan 12 års ålder och har lärt sig särskilja toner genom att känna deras vibrationer. Evelyn Glennie är, vid sidan av sir Paul McCartney och sir Elton John, den hittills enda Polarpristagare som adlats av den brittiska drottningen.

Evelyn Glennie visar att kroppen är en resonanskammare och att vi lever i ett universum av ljud, påtalar Polarprisjuryn i sin pressrelease.

Nashville-ikonen Emmylou Harris är ett av de största namnen inom den moderna amerikanska countrymusiken, med tretton Grammypriser och 26 album bakom sig. Hon har sjungit ihop med bland andra Bob Dylan, Joan Baez, Kris Kristofferson och Dolly Parton men det är hennes samarbeten med Gram Parsons från början av 70-talet som satt tyngst avtryck. Harris är den första countryartisten att tilldelas priset. Ingen i populärmusikens historia har sjungit stämsång som Emmylou Harris, konstaterar Polarprisjuryn.

Låten "Emmylou" av First Aid Kit från albumet The Lion's Roar en hyllning till Emmylou Harris. Polarpriset delas ut i Stockholms Konserthus 9 juni. Den 22 maj uppträder Evelyn Glennie solo i konserthallen Musikaliska i Stockholm, och i augusti spelar Emmylou Harris på Way Out West i Göteborg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV