Startsida - Nyheter

Anette Novak ska leda regeringens medieutredning

Den 11 mars meddelade Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke att Anette Novak kommer att leda regeringens utredning En mediepolitik för framtiden.

Anette Novak är journalist som bland annat varit chefredaktör för Norran i Skellefteå 2009-2011. Hon har även har haft en egen konsultverksamhet inriktad på förändringsprocesser, digitalisering samt hur mediepolitik kan bidra till att stärka demokratin i utvecklingsländer. Hon är också vd för Interactive Institute Swedish, ICT.

- Jag är hedrad över förtroendet att leda den här viktiga utredningen. Min ambition är att vi tillsammans med så många som möjligt inom Mediesverige gemensamt ska lyckas skapa incitament som stärker demokratin, säger Anette Novak i ett pressmeddelande.

Dagens mediepolitiska verktyg, som till exempel presstödet, är till stor del baserat på att vi får nyheter från papperstidningar. Eftersom fler i dag konsumerar nyheter på nätet och via sociala medier än i papperstidningar menar Alice Bah Kuhnke att för att journalistiken ska kunna uppfylla sin demokratibärande roll måste mediepolitiken förnyas.

”Om medborgarna ska kunna ta en aktiv del i det demokratiska samtalet, påverka och kritiskt granska samhället så behövs fria medier. Det kan inte ersättas av hörsägen, populism eller tillrättalagda statliga informationsinsatser.” skriver Alice Bah Kuhnke i en debattartikel i GP (5/3).

Utredningen ska bland annat utarbeta ett system för att förnya det nuvarande systemet med presstöd, göra det lättare för allmänheten att ta del av journalistik präglat av mångfald, allsidig nyhetsförmedling, kvalitet och fördjupning.

Utredningen ska även väga in samernas status som urfolk, de nationella minoriteternas behov och rättigheter när det gäller de nationella minoritetsspråken samt behovet och tillgängligheten hos media för personer med funktionsnedsättning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV