Startsida - Nyheter

Genusperspektiv på transporter och stadsplanering i Paris

Intresserar sig politiken för stadsutveckling för jämställdhet mellan kvinnor och män? Inför 8 mars ordnade nättidningen Les Nouvelles News ett halvdagsseminarium i Paris rådhus på temat.

När frågan om stadens transporter fungerade jämställt skulle undersökas i Wien, Österrike, ombads stadens anställda att besvara en enkät. Männen svarade på några minuter. Deras svar begränsade sig till dagliga resor mellan bostad och arbetsplats. Kvinnorna behövde längre tid att svara eftersom deras resor omfattade att följa barn till dagis eller skola, att handla för en funktionshindrad släkting på lunchen, att åka tillbaka till jobbet och på hemvägen hämta barnen och handla till familjen. Svaren visade tydligt att kvinnor som regel tar ett större ansvar för det vardagliga livspusslet än män.

Fungerar staden bättre för män än för kvinnor? Vem har nytta av kommunfullmäktiges olika beslut? Har män och pojkar mest glädje av investeringarna i stora sportanläggningar? Svarar transporterna bättre mot mäns än mot kvinnors behov? Trygghetsaspekter? Vad avslöjar ”gender budgeting” och ”gender mainstreaming”?

I fem år har nättidningen Les Nouvelles News granskat information med jämställdhetsglasögon, med ambitionen att lyfta jämställdhet mellan könen i den allmänna debatten. En fråga som tidigare belysts är kön i medierna och kön i ekonomin. Nästa tema är hur pass (o)jämställt staden fungerar.

Under seminariet lyfte tidningen fram goda exempel på hur vardagslivet kan fungera bra för alla, så att barn, kvinnor och män lätt, tryggt och bekvämt kan ta sig mellan bostad, skolor, arbetsplatser, service och rekreation. Dessförinnan analyserades olika försök att jämställdhetsintegrera städer och stadsutveckling och en diskussion fördes om hur staden fungerar i dag utifrån ett könsperspektiv: sportanläggningar, kollektivtrafik, offentliga toaletter, parker och så vidare. Finns det platser som kvinnor undviker, varför?

Paris borgmästare Anne Hidalgo inledde tillsammans med Isabelle Germain, grundare av Les Nouvelles News. Statssekreteraren för kvinnors rättigheter, Pascale Boistard, sammanfattade och presenterade slutsatser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV