Startsida - Nyheter

Ny lag förbjuder våld mot kvinnor i Algeriet

På torsdagen, förra veckan, antogs en ny lag som kriminaliserar våld i hemmet av det algeriska parlamentet. Lagen skyddar också gifta kvinnors ekonomiska intressen, och introducerar begreppet trakasserier.

En make som skadar sin fru riskerar påföljd om upp till 20 år i fängelse, och livstids fängelse vid mord, rapporterar AFP. En make som lägger beslag på sin frus egendom eller finansiella resurser kan dömas till två års fängelse.

Över hälften av de 462 parlamentsledamöterna röstade för lagen, som väckte ilska bland vissa islamister, som hävdar att den utgör ett intrång i privatlivet och strider mot vad de hävdar är islamska värderingar.

Naamane Belaouar, ledamot för alliansen för ett grönt Algeriet, sade enligt AFP att lagen ”strider mot koranföreskrifter och syftar till att splittra familjen”. Abdelallah Djaballah från El Adala-partiet rapporteras ha sagt att lagen ”tar hämnd på maken och mannen i allmänhet”.

El Adala-partiets ledamöter efterlyste istället lagar som kräver att kvinnor bär slöja, och förbjuder nakenhet, vilket de påstår är främsta orsaken till trakasserier. Detta mot bättre vetande, då 58 procent av fallen där våld mot kvinnor registrerats av polisen inträffade i hemmen. Mellan 100 och 200 kvinnor dör varje år till följd av våld i hemmet, enligt statistik publicerad i lokala medier.

Den regerande national-liberala fronten betraktar lagen som ett viktigt framsteg. Tayeb Louha, justitieministern, markerade mot islamisterna genom att beskriva lagen som ortodox enligt islam eftersom ”koranens verser skyddar kvinnors ära och inte tillåter våld mot dem”.

Såväl den algeriska feministen Soumia Salhi som Amnesty är dock kritiska till en bestämmelse i lagen som gör det möjligt för den som utsatts för våld i hemmet att benåda förövaren. Oudjdane Hamouce från socialistpartiet Socialist Forces Front menar att möjligheten till benådning undergräver hela innebörden av lagen.

Amnesty uppmanar regeringen att ändra bestämmelsen, eftersom den inte tar hänsyn till maktrelationerna och den rådande ojämlikheten mellan kvinnor och män. Risken är annars att kvinnor utsätts för ytterligare våld och påtryckningar för att tvinga dem att dra tillbaka en anmälan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV