Startsida - Nyheter

Misstänkta mordbranden i Högdalen ännu olöst

Det var i slutet av augusti förra året som ett tältläger med cirka 60 personer i Högdalen stacks i brand. Två män skadades allvarligt i branden och en av dem avled efter en tid på sjukhus. Söderortspolisen fick skarp kritik för sin inledande hantering av branden, och anmälde ärendet till avdelningen för interna utredningar. Utredning pågår är det enda besked polisen kan lämna ett drygt halvår senare, både vad gäller förundersökningen om mordbrand och den interna utredningen av polisens hantering.

Jens Waldenström från föreningen för hemlösa EU-migranter (HEM) är inte särskilt hoppfull angående vad utredningarna kommer få fram. Han och kollegan Anna Silver gjorde efter händelsen en anmälan till JO om vad de upplevt som en väldigt bristande utredning från polisens sida.

– Det var framförallt i det inledande skedet som mycket gick fel i utredningen, säger han.

I anmälan skriver de bland annat att polisen rubricerat händelsen som ”allmänfarlig vårdslöshet” och varken vidtagit några omfattande undersökningsåtgärder eller hållit några förhör med egen tolk på plats. Det tog även lång tid innan polisen överhuvudtaget kom till platsen och utredde frågan.

Waldenström menar även att de hot om våld och mordbrand mot lägret som spridits i trådar på till exempel Flashback borde vara ett tecken på att det fanns ett hot mot EU-migranterna i lägret.

– Det fanns en hotbild och det finns fortfarande en hotbild mot EU-migranter. Det finns fler exempel med lägenheter som pekats ut i trådar på Flashback som hem för EU-migranter och som senare brunnit ner.


Behov av permanent romsk institution

JO valde att inte gå vidare med anmälan, delvis eftersom utredningen fortfarande pågår. Jens Waldenström säger dock att de kommer att göra en ny anmälan så fort utredningen är avslutad.

En rapport från Kommisionen mot antiziganism som tillsattes förra året visar att polisen och DO sällan utreder diskriminering och hatbrott mot romer. Till SvD i början av februari säger kommissionens ordförande Thomas Hammarberg att kommissionen anser att det bör finnas en permanent romsk institution liknande sametingets.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV