Startsida - Nyheter

90 miljoner i satsning på stöd till nödställda EU-medborgare

Ett värdigare liv för EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige, som är hemlösa, chanslösa på arbetsmarknaden och står utan försörjning. Det ska bli resultatet av en satsning på 90 miljoner kronor, varav 78 miljoner kommer från FEAD, ett EU-program riktat till unionens fattigaste medborgare, och 12 miljoner är Sveriges insats.

Satsningen har godkänts av EU-kommissionen, rapporterar Sveriges radio (SR) och ska lanseras i Göteborg på torsdag den 26 mars. Målsättningen är att nå minst 700 individer fram till år 2020 via olika projekt som ska utannonseras under våren. Tanken är att ideella organisationer och kommuner ska arbeta tillsammans, och att verksamheten ska komma igång i början av hösten.

Nardin Crisbi på Europeiska socialfonden, ESF, ansvarar för programmet, och säger till SR att ”FEAD ska öka egenmakten och delaktigheten för den målgrupp som Sverige nu har definierat som individer som normalt inte täcks av socialtjänstlagen”. För EU-migranters barn öppnar programmet nya möjligheter till utbildning, om vistelsekommunen inte erbjuder dem det, menar Crisbi:

– Om en kommun tolkar att de inte har rätt till utbildning, så kan man ordna någon typ av ”pop-up”- lärmiljö för barnen, under tiden som de är i Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV