Startsida - Nyheter

Stora neddragningar i Göteborgs MR-arbete

Arbetet med mänskliga rättigheter omorganiseras och får minskade resurser när Göteborgs politiker ger stadsledningskontoret sparbeting. Personalstyrkan på enheten för mänskliga rättigheter, som ger stöd till stadsdelarna samt arbetar strategiskt och övergripande, minskar med två tredjedelar, från nio till tre personer.

Pia Emanuelsson, som sitter i stadens hbtq-råd, säger till P4 Göteborg att detta rimmar illa med hur Göteborg profilerat sig i arbetet med mänskliga rättigheter och med den budget som lagts. I RFSL:s ranking av hbtq-personers livssituation kom Göteborg på förstaplats 2014, något som förklaras med kompetenshöjande utbildningar, informationsinsatser, särskilda satsningar och särskilda resurser, en verksamhet som nu riskerar att urholkas. Bettan Andersson, Vänsterpartiets representant i hbtq-rådet är även hon kritisk, framför allt till att arbetet ska delas upp och decentraliseras.

– Det bekymrar mig att vi inte fått se en konsekvensanalys av det, säger hon i en kommentar till radio P4 Göteborg.

Tillförordnade stadsdirektören Eva Hessman säger att det inte kommer göras stora besparingar på någon enskild avdelning, och vill i nuläget inte kommentera kring antalet tjänster på enheten för mänskliga rättigheter.

– Jag tycker inte det är rätt att diskutera ett pågående förändringsarbete i media, men vi drar inte ner ambitionerna för arbetet med mänskliga rättigheter.

Eva Hessman betonar samtidigt att det inte enbart är ett sparkrav som ska verkställas utan även ett förändringsarbete, där det kan bli aktuellt att verksamhet flyttas från stadsledningskontoret till andra kommunala verksamheter, förvaltningar eller bolag.

– Det kan vara så att viss verksamhet bedrivs bättre i ett annat sammanhang, men vi försöker hitta lösningar för att möta de krav som ställs och då ser vi över hela kontoret och pratar med facket till exempel och då bör den diskussionen föras internt för att inte skapa oro i organisationen, säger Eva Hessman.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV