Startsida - Nyheter

Ny amerikansk ABC-bok med feministiska hjältar från A–Z

I mars gav City Lights press ut Kate Schatz barnbok Rad American Women A-Z, som erbjuder barn möjligheten att utbilda sig själva i kvinnohistoria och alfabetet – på samma gång. Boken är rik på illustrationer av Miriam Klein Stahl och har inspirerats av Kate Schatz två-åriga dotter. Kvinnohistorierna börjar med A (som i Angela Davis) och slutar med Z (som i Zora Hurston). Tanken är att barn ska stärkas av olika hjältinnor berättelser i historien medan de lär sig ABC.

Rad American Women A-Z sticker inte bara ut från andra barnböcker för att den lär ut alfabetet genom historien om feministiska hjältar, utan även för att den har en intersektionell representation. Bildboken innehåller till exempel en jämlik representation av rasifierade kvinnor och flera hbtq-personer.

– Jag ville fokusera på berättelser som inte alltid är en del av standarden i kvinnohistoria. Med all respekt för Susan B och Rosa och Helen och Gloria, ville jag försöka introducera läsare till kvinnor vars röster de förmodligen inte får höra, säger Kate Schatz.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV