Startsida - Nyheter

”Kvinnolobbyn ska bli en mer utåtriktad organisation”

Sveriges kvinnolobbys nya ordförande Clara Berglund valdes i lördags av ett enhälligt årsmöte och efterträder därmed Gertrud Åström som varit ordförande sedan 2009. Berglund tar över i ett skede där organisationen varit mycket aktiv med stora projekt, men också utsatts för kritik. Den nya ordföranden vill bygga vidare på det arbete som påbörjats, men också göra lobbyn mer utåtriktad.

– Jätteroligt, jag känner mig motiverad och samtidigt ödmjuk, säger Clara Berglund om det nya uppdraget.


Vad kommer du att rikta in arbetet på?

– Jag vill fortsätta att bygga vidare på allt som Gertrud [Åström] har gjort, och behålla frågor som vi redan är inne i, men jag vill också att vi blir en mer strategisk och utåtriktad organisation. Som till exempel med kampanjen Reklamera, som dels har ställt krav mot politiken om att få till en lagstiftning, och dels har gett möjlighet för allmänheten att vara med genom att skicka in egna bilder på sexistisk reklam. Vi har jobbat mot medierna mer på det sättet.


”Viktigt med lokal förankring”

Det allra viktigaste menar Berglund dock är att stärka medlemsorganisationerna och att ha en lokal förankring. Ett projekt som nämns i verksamhetsplanen är O/organiserad feminism?, ett samarbete med Malmö Jämställdhetsbyrå som syftar till att underlätta lokal strategisk feministisk organisering. En annan fråga som är särskilt relevant för Berglund är feministisk ekonomi:

– Det är intressant att se på välfärdslösningar och samhällsmodeller ur ett feministiskt perspektiv. Jobbskatteavdraget till exempel, hur påverkar det kvinnor och män?

Feministisk ekonomi utgör en del i satsningen Jämställdhetsdagarna, en stor konferens som ska rikta sig till dem som arbetar med jämställdhet i offentlig sektor. Det är ett av många projekt som ska följa upp fjolårets Nordiskt forum.

– Det är ett sätt att ta hand om slutdokumentet från Nordiskt forum, säger Clara Berglund. Vi vänder oss till de som arbetar med jämställdhetsintegrering, den strategi som regeringen har valt för jämställdhetsarbetet.


Nytt nordiskt nätverk

Jämställdhetsdagarna beräknas äga rum i början av nästa år. Ett annat projekt som presenteras i verksamhetsplanen är Feministiskt Nätverk Norden, FNN.

– Det är också ett sätt att arbeta vidare från forumet, men det är tänkt att det ska vara mer som ett öppet nätverk som ska arbeta för kvinnors rättigheter utifrån slutdokumentet.

Består det av samma personer som satt i styrgruppen för Nordiskt Forum?

– Inget är beslutat ännu, nätverket ska ha sitt första möte i Köpenhamn den 10 april, så får vi se hur vi kan jobba på bästa sätt!


Hur är relationerna med de andra nordiska ländernas kvinnorörelser? Har de påverkats av Nordiskt forum?

– Jag tycker att vi har goda relationer i dag.


Har ni tagit till er av den kritik som forumet gav upphov till? Det vill säga att många upplevde sig exkluderade, inbjudan av Solveig Horne och så vidare.

– Jag tycker att man kan lära sig av den kritik som har funnits, men den stora utmaningen är hur vi ska arbeta vidare med alla viktiga sakfrågor som forumet behandlade. Ökad globalisering och migration, fred och säkerhet, miljö och klimat, de nya utvecklingsmålen som ska antas i år och så vidare.


Upplever du att det finns en motsättning mellan kvinnorörelsen och en feministisk rörelse med ett mer intersektionellt perspektiv?

– Nej, det behöver det inte göra. Sveriges Kvinnolobby strävar efter att undersöka hur olika grupper av kvinnor med olika villkor påverkas i varje sakfråga vi arbetar med.


”Svårt att få in nomineringar”

Clara Berglund valdes enligt organisationens pressmeddelande ”med starkt stöd”, men hon var också den enda kandidaten, nominerad av Fredrika Bremer-förbundet. Wiveca Holst, som sitter i styrelserna för ett par av lobbyns medlemsorganisationer, tycker att det blir ett demokratiproblem om det inte finns många nomineringar att ta ställning till.

– Jag är med i flera föreningar, och det har varit märkbart under senare år att det blivit jättesvårt att få in nomineringar. Då blir det att organisationen själv styr över vilka de har i styrelsen, och det är problematiskt oavsett vilken organisation det gäller, anser hon.

Wiveka Holst kom med i Sveriges kvinnolobby i början på 2000-talet, och satt i styrelsen under en mandatperiod, det vill säga sex år. Hon deltog i årsmötet i lördags och uppger att ungefär hälften av lobbyns medlemsorganisationer fanns representerade.

– Det var mer diskussion förr kring ordförandeskapet, det kunde vara riktigt stormiga möten. Nu har Clara lyfts fram väldigt tydligt det senaste året och det har inte varit någon större diskussion. Och hon kanske är jättebra, det vet jag inte. Det är själva förfarandet jag är kritisk till. Man har hållit en väldigt låg profil, och det tror jag är medvetet.


Diskuterades kritiken av Nordiskt forum på årsmötet?

– Gertrud tog upp att det har varit kritik angående Solveig Horne, och hon avfärdade den kritiken. Den har framförts av samma personer som kritiserat forumet generellt, menar hon. Jag vet inte hur hon vet det.

Vad sas mer?

– Det som var bra var att årsmötet gjorde ett skarpt uttalande mot hur Länsstyrelsen valt att presentera sin rapport om sexköpslagen.


Vill inte bemöta kritiken

Avgående ordföranden Gertrud Åström har tidigare inte velat bemöta kritiken mot Nordiskt forum, och det vill hon inte heller nu. Hon beskriver forumet som en ”succé”.

Hur då?

– På alla sätt.

Till exempel?

– Ja, en publik på 30 000.

Vill du säga något om kritiken som riktats till forumet?

– Nej, det vill jag inte.

Varför inte?

– Varför?


Två nya ledamöter

Vad gäller nomineringsprocessen håller Carina Ohlsson, som satt i valberedningen, inte med Wiveca Holst om att det skulle föreligga ett demokratiproblem.

–­ Det är ju upp till medlemsorganisationerna att nominera kandidater. Vi förlängde till och med nomineringstiden, och jag tycker det har varit en bra kommunikation med medlemsorganisationerna både från oss i beredningen och från lobbyn. Det kändes som att det fanns ett stort gehör för det arbete som gjorts. Vi har gjort ett grundligt jobb där vi besökt styrelsemöten och gjort intervjuer. Av dessa förstod vi att Clara Berglund har ett bra stöd och att det finns bra spridning. Det har inte varit så mycket diskussion förmodligen för att man tyckte att det var ett bra förslag som lades fram. Däremot var det flera nominerade till styrelsen, fler än vanligt tror jag, och det är vi glada för.

– Uppdraget som styrelseordförande är krävande, poängterar Carina Ohlsson. ­ Gertrud [Åström] har gjort ett enormt arbete. Det är ett väldigt ambitiöst uppdrag där du även ska representera internationellt. Många tänker nog att de inte hinner. Visst kan man önska att medlemsorganisationerna ska vara mer aktiva, men som medlemmar under ett paraply är de ju det främst i sin egen organisation. Många i styrelsen har flera förtroendeuppdrag.

Årsmötet valde förutom ny ordförande också in två nya styrelseledamöter: Camilla Wagner, nominerad av 1,6 miljonerklubben, och Alexandra Iriarte, nominerad av Winnet Sverige. Den antagna verksamhetsplanen fastlår bland annat att Sveriges kvinnolobby kommer att fortsätta verka för att integrera ett feministiskt perspektiv i politiska, ekonomiska och sociala sammanhang; nationellt, europeiskt och internationellt.

Detta ska ske bland annat genom att FN:s kvinnokonvention och handlingsplanen från Peking blir kända och används konkret, och genom aktivt arbete i European Women's Lobby (EWL). Under 2015 bedrivs arbete mot könsdiskriminerande reklam, pornografi, surrogatmödraskap och prostitution, och exempel på andra projekt är Wikifem, som strävar efter att få fler kvinnor och tjejer att skriva och redigera på Wikipedia, och 15:56-rörelsen för likalön.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV