Startsida - Nyheter

Indiska ”kvinnopartier” arbetar i det tysta

Sedan 2001 har omkring 14 politiska partier med kvinnorätts-orienterade politiska program startats i Indien. Detta enligt officiell statistik över dessa partier från 2001 till 2015. Fem av partierna har deltagit i lokala eller riksval under de senaste 15 åren. Andra har aldrig deltagit i något val.

Rapporten visar att antalet så kallade kvinnopartier under de senaste åren har ökat något. Kvinnopartierna får sällan någon medieuppmärksamhet och arbetar för det mesta i det tysta. Nio av de 14 partierna är registrerade och aktiva i delstaten Uttar Pradesh, där indiska kvinnor har den minsta sociala delaktigheten. Gemensamma frågor för dessa partier är kvinnors egenmakt, självrespekt, kvinnors lika rättigheter och kvinnors demokratiska rättigheter.

Indiska Business Standard undrar varför de flesta av partierna inte deltar i valen men ändå registrerar sig som politiska partier. En utredning kring frågan hävdar att detta beror på att registrerade politiska partier undgår skatt enligt Indiens lagar.

Men det faktum att dessa små kvinnopartier inte deltar i valen, kan delvis bero på att kvinnorna i dessa partier inser att de inte har någon chans. Även de få större kvinnopartier som satsat på valurnorna, hade marginell framgång.

Andelen kvinnor i parlamentet är, efter det senaste valet, 11,4 procent, vilket är under det internationella genomsnittet på 22 procent. Indien ligger på 111 platsen bland 145 nationer i världen, enligt FN-statistik.

Bhartiya Janata Party, som 2014 vann valet i Indien, förde enbart fram 38 kvinnor bland sina 428 kandidater, det vill säga 8,9 procent. Indian National Congress hade 60 kvinnor bland sina 464 kandidater, motsvarande 12,9 procent.

Kandidater för de övriga partierna, Communist Party of India och Communist Party of India (Marxist), var respektive 8,9 procent och 11,8 procent kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV