Startsida - Nyheter

Kvinnor i hemtjänsten har mindre bilar och färre chefer

De här könsskillnaderna blottläggs i ett nyligen avrapporterat projekt hos Arbetsmiljöverket. Nära 60 kommuner fick under tre års tid besök av arbetsmiljöinspektörer som denna gång särskilt jämförde villkoren mellan de här avdelningarna. Eftersom könssegregeringen är så markant så kunde de se hur olika det ser ut på avdelningar dominerade av kvinnor respektive män.

I en av rapporterna från projektet kommer inspektörerna bland annat fram till att det i hemtjänsten kan gå 80 kvinnor på en arbetsledare, i en teknisk förvaltning 10 män på en chef. Hemtjänstens chefer (ofta kvinnor) var oftare stressade och riskerade därför sin hälsa.

Arbetskläder är en självklarhet i de tekniska verksamheterna men inte alltid i hemtjänsten. Där har de anställda mindre möjligheter att påverka den egna arbetssituationen och även resurserna. De mansdominerade verksamheterna har större chans att få tillskott vid pengabrist och att få mer resurser när de ber om det.

– För kvinnligt dominerade avdelningar gäller oftare att ”lagd budget ligger”, sade arbetslivsforskaren Annika Härenstam när resultaten presenterades vid ett seminarium som Arbetsmiljöverket arrangerade.

När politikerna i de aktuella kommunerna konfronterades med de här uppgifterna så blev de förvånade och lovade jobba för att minska skillnaderna, berättade hon.


”Friska yrken har blivit riskyrken”

Annika Härenstam menade att en bör tala mindre om ”kvinnors arbetsmiljö” och mer om vilka stora behov av rekrytering som finns framöver inom skola, vård och omsorg, och hur viktiga arbetsvillkoren därför är. Det här var en gång friska yrken som efter 90-talets nedskärningar blivit riskyrken. Arbetsvillkoren behöver uppgraderas för att vända det, menade hon.

– Om vi talar om kvinnojobb riskerar vi att låsa in problemen. Vi pratade inte om ”mäns arbetsmiljö” för 25 år sedan när det var de som drabbades mest, sade Annika Härenstam vid Arbetsmiljöverkets seminarium.

En av rapporterna från projektet föreslår att cheferna ska ges bättre chans att vara närvarande i vardagen, att arbetsbelastningen i hemtjänsten borde minskas och att jämställdhet ska integreras i alla led. Inspektörerna har fått råd och tips i en ny broschyr som ska hjälpa dem att ställa även ”genusfrågor” när de är ute på arbetsplatser.

Den stora slutrapporten för Kvinnors arbetsmiljö 2011-2014 kom nyligen och finns att ladda ner på Arbetsmiljöverkets hemsida. Dessutom finns mer detaljerade delrapporter.


Skillnaderna ökar

Kvinnor har högre sjukfrånvaro än män och skillnaderna fortsätter att öka. Fler kvinnor tvingas också lämna sina jobb i förtid, av hälsoskäl. Arbetsmiljöverket har nu fått i uppdrag av regeringen att titta djupare på siffrorna över arbetsskador och arbetssjukdomar bland kvinnor.

– Vi ska fokusera på kvinnodominerade branscher och titta mer på varför siffrorna särskilt för kvinnor pekar åt fel håll, sade verkets nya generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem vid ett seminarium hos AFA Försäkring nyligen.

.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV