Startsida - Nyheter

Första förövaren av feminicidio dömd av högsta domstolen i Colombia

I en historisk dom har Colombias högsta domstol slagit fast att mordet på Sandra Patricia Correa var ett feminicidio, vilket betyder kvinnomord, en form av hatbrott som enligt den juridiska definition som införts i flera lagstiftningar i Latinamerika innebär att en kvinna dödats av en man på grund av det faktum att hon är kvinna.

Sandra Patricia Correa överlevde brutalt våld vid flera tillfällen och nio knivhugg innan maken, som hon brutit relationen med, hotade att döda henne. På fredagar brukade den tidigare partnern och förövaren Alexander de Jesus Ortiz koma hem till Correa och hota att ta ifrån henne deras dotter, och skrika ut sexistiska dödshot ute på gatan, rapporterar Reuters.

Tre år senare högg han ihjäl henne med kniv. Att högsta domstolen nu för första gången etablerat att ett sådant mord är ett så kallat feminicidio har prejudicerande effekt och innebär att kvinnorättsaktivister stärks i arbetet mot det könsrelaterade våldet. Härmed upphävs också den förmildrande bedömningen av mordet i lägre instans, där det beskrevs som ett passionsbrott, motiverat av svartsjuka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV