Startsida - Nyheter

Tyst om det fasansfulla antalet civila offer i ”kriget mot terrorn”

Minst 1,3 miljoner civila har dödats sedan 11 september-attacken i New York, i och med ”kriget mot terror”, enligt en ny studie. Främst i Irak, Afghanistan och Pakistan. Men den verkliga siffran befaras vara närmare 2 miljoner.

Först låter detta som en i raden av alla konspirationsteorierna kring ”war on terror”. Men slutsatsen om så många civila offer på grund av USA-ledd krigföring, dras i en vetenskaplig studie som genomförts på uppdrag av Washington-baserade Physicians for Social Responsibility (PRS) – läkare för socialt ansvar – med filialer i Tyskland och Kanada. Om denna omfattande och detaljrika rapport har det varit tyst. Rapporten har inte uppmärksammats av de stora nyhetsbyråerna i världen.

Rapporten som publicerades i mars erbjuder en kritisk granskning av den tidigare uppskattade dödssiffran genom att metodgranska datainsamlingen, bland annat den som utförs av Iraq Body Count (IBC).

Den officiella siffran för civila offer i Irak enligt IBC, som media upprepar i sina rapporter, handlar om 110 000 personer. Läkarnas rapport visar att 40 000 lik hade begravts enbart i den irakiska staden Najaf sedan början av invasionen. Detta medan IBS registrerade 1 354 dödsfall i Najaf för perioden. Detta exempel visar hur bred klyftan är mellan den officiella datainsamlingen i staden Najaf och verkligheten.

Dr Hans von Sponeck, tidigare FN:s biträdande generalsekreterare har beskrivit rapporten som ”ett betydande bidrag till att minska klyftan mellan tillförlitliga uppskattningar av offer för krig, särskilt civila i Irak, Afghanistan och Pakistan och tendentiöst, manipulerad eller ens bedrägliga konton”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV