Startsida - Nyheter

Iran och Saudiarabien invalda i UN Womens styrelse

Den 10 april valdes representanter för regimerna i Iran och Saudiarabien in som ledamöter i UN Womens styrelse, FN:s nyetablerade och prestigefyllda organisation, som arbetar för jämställdhetsfrågor.

Det rapporteras om livliga diskussioner inför beslutet att Iran ska ingå i styrelsen. Den iranska regimens delegater fick det lägst möjliga antalet röster för att erhålla en post av länderna i gruppen ”Economic and Social Council for Asia-Pacific”. Elva länder konkurrerade om tio lediga platser. Även Saudiarabien fick tillsätta en styrelsemedlem med uppgift att bevaka kvinnors rättigheter. Vilket inflytande dessa poster innebär för länder som Iran och Saudiarabien att påverka FN:s arbete för kvinnors utökade rättigheter i världen, återstår att se.

Positionen tolkades som en viktig seger av regimen i Iran och uppmärksammades i medierna. Samtidigt uppfattas detta kontroversiella val som ett hån av många inom kvinnorörelsen. Iran är, enligt nyligen publicerade rapporter från FN:s egna sändebud, ett av de allra värsta länderna när det gäller kvinnoförtryck. USA har protesterat mot beslutet att välja in Iran, utan framgång, och hållit tyst om valet av Saudiarabien. Hittills tyder inga rapporter på att några protester mot beslutet framförts från EU.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV