Under torsdagskvällen kom EU:s regeringschefer i Bryssel överens om att öka anslagen till livräddningsinsatser i Medelhavet. De vill också förstöra flyktingsmugglarnas båtar och avskräcka migranter från att försöka ta sig till Europa. Lagliga vägar blev en fråga för EU-kommissionen att undersöka. Projektet kommer att presenteras 13 maj och det är frivilligt att delta, eftersom det saknas lagligt stöd för ett tvingande system.
Mötet sattes in sedan flera flyktingbåtar förlist i Medelhavet under förra veckan, och uppåt 1 500 personer drunknade. När regeringscheferna tågade in i mötesbyggnaden gav flera ett dystert intryck. Redan på förhand kritiserade flera FN-organ den minimalistiska ansatsen i EU-politiken som främst fokuserar på att hindra migranter från att nå Europas stränder. Utanför mötesbyggnaden ordnade Amnesty International och andra organisationer ett begravningståg.
Efter mötet önskade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att de andra deltagarna hade varit mer ambitiösa. Han var ändå nöjd med beslutet att räddningsoperationen Triton får en tredubblad budget från och med maj. Det betyder att Triton får en lika stor budget som Italiens Mare nostrum-operation, som patrullerade Medelhavet och räddade 160 000 människor innan den lades ned i oktober 2014. Pengarna kommer dock från EU:s budgetkommissionär Kristalina Georgieva och bestämdes redan innan mötet. Det är också osäkert om Triton kommer att gå nära Libyen, som Mare nostrum gjorde, då Frontex mandat är att bevaka EU:s gränser. De flesta båtar förliser strax efter att de lämnat den afrikanska kusten. Frontexchefen Fabrice Leggeri hamnade under onsdagen i blåsväder efter att ha sagt att han inte är ”någon livräddare”, och syftade på att Frontex mandat inte är att vara en sök- och räddningsaktion. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk lovade dock att Triton kommer att svara på nödlarm, i enlighet med internationell lag.
Sverige deltar
Flera EU-länder kommer också att bidra till livräddningsinsatserna med skepp, helikoptrar och andra medel. Sveriges statsminister Stefan Löfven ska utreda möjligheten för den svenska kustbevakningen att vara med. Inför mötet uttryckte några regeringschefer en förhoppning om att migrantdöden ska lösas genom att bekämpa smugglare.
– Vi måste gå till roten av problemet, människosmugglarna, sade Estlands premiärminister Taavi Rõivas på väg in i byggnaden. Estland är det EU-land som gav minst skydd under 2014 — till bara 20 personer.
EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Federica Mogherini, får därför i uppdrag att utreda hur EU ska kunna förstöra flyktingsmugglarnas båtar. Det kan till exempel ske under ett FN-mandat, vilket kan stoppas av Ryssland, eller på inbjudan av Libyen, som dock saknar en erkänd regering.
Lagliga vägar
Stefan Löfven flög ned till Bryssel i hopp om att sätta lagliga inresevägar och större solidaritet i mottagningen av asylsökande på agendan. Men detta fick bara marginellt utrymme i diskussionerna och det gemensamma uttalande som antogs på mötet.
– Vi får i alla fall möjlighet att presentera ett förslag till ett gemensamt pilotprojekt om vidarebosättning, kommenterade Jean-Claude Juncker som var tydligt missnöjd med att EU-ledarna inte kom fram till mer i frågan.
Laglig invandring är en av kommissionens prioriteringar. Projektet kommer att presenteras 13 maj och det är frivilligt att delta, eftersom det saknas lagligt stöd för ett tvingande system. Inför mötet menade den brittiska tidningen The Guardian att det skulle röra sig om 5 000 personer som får komma till EU på denna väg. Men under mötet förnekade kommissionens presstjänst att det finns en siffra på kvotflyktingprogrammets omfång.
Slutligen vill EU-ledarna se ett närmare samarbete med afrikanska länder, och då särskilt länderna runt Libyen, för att stoppa människor från att försöka komma till EU. Donald Tusk utlyste också att migranter som kommit till EU utan flyktingskäl ska snabbt skickas tillbaka.
Det är tveksamt om mötets slutsatser faktiskt kommer att stävja den så kallade migrantdöden. Det är just Europas försök att bygga murar om sig som driver personer att ta allt farligare vägar in till EU. Både parlamentets ordförande och människorättsorganisationer har ställt sig kritiska till rådets slutsatser.